Zinātnieki teju septiņu kilometru dziļumā nofilmējuši piemīlīgu astoņkāji (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Alan J. Jamieson/Marine Biology

Pētnieki video uzņēmuši lielākajā dziļumā dzīvojošo zināmo astoņkāji; tas mīt vidē, kur neiekļūst ne viens vienīgs saules stars. 

Kā raksta “National Geographic”, Dambo astoņkājis (Grimpoteuthis), kurš savu vārdu ieguvis tā nelielā izmēra un divu relatīvi lielu spuru dēļ, nedaudz atgādinot populāro Disneja zilonīti, tiek bieži dēvēts par piemīlīgāko astoņkāji pasaulē. Tas ir arī viens no vislielākajā dziļumā dzīvojošajiem astoņkājiem pasaulē, kas mīt vairāk nekā 3200 metru dziļi. 

Jaunatklātais īpatnis ir identificēts gandrīz divus kilometrus dziļāk (6957) nekā iepriekšējais rekordists un ir aprakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Marine Biology”

Šis atklājums tika veikts pagājušā gada aprīlī Javas dziļvagā, kas ir dziļākā vieta Indijas okeānā. Jāatzīmē arī tas, ka tajā pašā laikā tika novērots vēl viens Dambo astoņkājis, tiesa, tikai 5760 metru lielā dziļumā. 

Ņemot vērā, ka abi astoņkāji tika novēroti vienā reģionā, nav īsti skaidrs, vai tie tur mitinās pastāvīgi, vai arī tā bija pavisam nejauša sakritība. 

Lai izdzīvotu tik lielā dziļumā, šo radījumu organismam ir kaut kādā veidā jāpielāgojas ekstrēmajiem apstākļiem. 

“To šūnās vajag notikt kaut kam ļoti ģeniālam. Iedomājies - šūnas ir kā balons, kam būtu jāpārsprāgst zem spiediena. Tieši tāpēc, lai tas nenotiktu, tur ir jānorisinās sarežģītai bioķīmijai,” izdevumam “BBC” komentēja galvenais ekspedīcijas zinātnieks Alans Džeimesons. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu