Lietuvā aizturēti Biznesa konfederācijas un Banku asociācijas vadītāji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvā izmeklēšanā par likumdošanas procesu nelikumīgu ietekmēšanu aizturēti Biznesa konfederācijas prezidents Valds Sutkus, Banku asociācijas prezidents Mants Zalatorjus un vēl četri cilvēki.
Lietuvā izmeklēšanā par likumdošanas procesu nelikumīgu ietekmēšanu aizturēti Biznesa konfederācijas prezidents Valds Sutkus, Banku asociācijas prezidents Mants Zalatorjus un vēl četri cilvēki. Foto: 15min.lt

Lietuvā izmeklēšanā par likumdošanas procesu nelikumīgu ietekmēšanu aizturēti Biznesa konfederācijas prezidents Valds Sutkus, Banku asociācijas prezidents Mants Zalatorjus un vēl četri cilvēki.

Viņi aizturēti lietā, kurā tiek izmeklēta liela apmēra korupcija, uzpirkšana, tirgošanās ar ietekmi, īpašuma izšķērdēšana un dokumentu viltošana. Lietu izmeklē Īpašās izmeklēšanas dienests un Ģenerālprokuratūra.

Pēc prokuratūras sniegtās informācijas, Sutkus tiek turēts aizdomās par to, ka, veicot savus pienākumus Biznesa konfederācijā un pārstāvot tās biedrus, kā arī citu biznesa subjektu intereses, izmantojot savu amatu, stāvokli sabiedrībā, sakarus un citu ietekmi, domājams, saņēmis nelikumīgu finansiālu atlīdzību par to, ka ietekmējis biznesa subjektiem svarīgu tiesisko aktu pieņemšanu. Tāpēc varēja pieaugt nodokļu apmērs, ko maksā visi nodokļu maksātāji.

Saistībā ar šīs lietas izmeklēšanu otrdien visā Lietuvā tiek veiktas apmēram 70 kratīšanas personu dzīvesvietās un darba vietās.

Lietuvas ģenerālprokurors Ēvalds Pašilis preses konferencē sacīja, ka "rodas pamatoti jautājumi par to, ka varēja tikt nodarīts kaitējums  visai valstij, valsts budžetam,  un tikt palielināts nodokļu slogs visiem Lietuvas pilsoņiem".

Savukārt Īpašās izmeklēšanas dienesta direktors Žīdrūns Bartkus teica, ka noziegumi, par kuriem tiek turēti aizdomās aizturētie, ir saistīti ar lobiju darbību.

"Notika nelikumīga lobēšana.  Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka notikusi iedzīvošanās no lobiju darbības, ietekmējot to vai citu lēmumu pieņemšanu, ne tikai  likumdošanas procesā," sacīja Bartkus.

Viņš norādīja, ka Biznesa konfederācijas un Banku asociācijas vadītājiem nav aizliegts nodarboties ar lobēšanu, tomēr šoreiz, iespējams, lobēšana pārvērtusies ietekmes tirgošanā.

"Viņi drīkstēja to darīt, taču šajā izmeklēšanā mēs redzam, ka līnija starp likumīgu lobēšanu un ietekmes tirgošanu ir ļoti šaura, šajā gadījumā, iespējams, likumīga lobēšana pārvērtusies ietekmes tīrgošanā," sacīja Īpašās izmeklēšanas dienesta vadītājs.

Pēc viņa teiktā, ir aizdomas, ka Sutkus varēja ietekmēt ne tikai Seima deputātus,  bet arī lēmumu pieņemšanu citās institūcijās, taču nav pierādījumu, ka Seima deputāti būtu piedalījušies nelikumīgās darbībās.

Zalatorjus tiek turēts aizdomās par dalību noziedzīgās shēmas vairākās epizodēs.

"Viņam bija iespēja darboties kā lobistam [Banku] asociācijas vārdā, to viņš arī darīja, aizstāvot banku intereses, taču, vēršoties pie Biznesa konfederācijas prezidenta, tika iesaistīts iespējamā noziedzīgā shēmā," sacīja Bartkus.

Viņš arī teica, ka četri pārējie aizturētie ir "biznesa pasaules pārstāvji".

Sutkus ir Lietuvas Biznesa konfederācijas prezidents kopš 2010.gada. Iepriekš viņš strādājis Lietuvas Rūpnieku konfederācijā, Tirdzniecības, rūpniecības un amatniecības kamerā, koncernā "Achemos grupe" un inžnierrisinājumu kompānijā "Fima". Vēl Sutkus bijis koncerna "MG Baltic" korporatīvo jautājumu direktors un kādreizējā prezidenta Rolanda Paksa padomnieks ekonomikas jautājumos.

Zalatorjus vada Lietuvas Banku asociāciju kopš 2017.gada. Kopš 2018.gada viņš vienlaikus ir Lietuvas Rūpnieku konfederācijas viceprezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu