Dīkstāves palīdzības pabalstu turpmāk varēs saņemt vēl trīs pašnodarbināto grupas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

Dīkstāves palīdzības pabalstu turpmāk varēs saņemt arī trīs pašnodarbināto grupas, kurām Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz šim tika atteicis dīkstāves pabalstus, paredz otrdien valdības sēdē pieņemtie noteikumu grozījumi.

Kā aģentūru LETA informēja labklājības ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš, šo pabalstu varēs saņemt pašnodarbinātie, kuriem VID atteicis, jo pēdējā gada laikā nodokļu revīzijas un datu atbilstības izvērtēšanas rezultātā papildus noteiktie maksājumi pašnodarbinātajam pārsniedza 1500 eiro.

Tāpat pabalsts pienāksies tiem pašnodarbinātajiem, kuriem pēdējā gada laikā nodokļu revīzijas un datu atbilstības izvērtēšanas rezultātā papildus noteiktie maksājumi nepārsniedz 1500 eiro, bet iesnieguma izvērtēšanas brīdī par pārkāpumiem aprēķinātā summa nav iemaksāta valsts budžetā vai par tās iemaksas grafiku nav panākta vienošanās ar VID.

Dīkstāves palīdzības pabalsts arī pienāksies, ja būs atteikts dīkstāves pabalsts, jo pašnodarbinātā persona iesnieguma izvērtēšanas brīdī ir sodīta par pārkāpumu, kas attiecas uz nodokļu saistībām, pārkāpumiem muitas jomā, vai par darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu, izņemot gadījumu, ja par atsevišķu pārkāpumu ir piemērots brīdinājums vai naudas sods, kas nepārsniedz 151 eiro, un gada laikā sodu kopsumma nepārsniedz 500 eiro.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) skaidro, ka diskusijas par dīkstāves palīdzības pabalsta saņēmēju loka paplašināšanu ilga teju mēnesi, un jautājuma izskatīšana tika atlikta vairākas reizes. Tomēr ministre pauž gandarījumu, ka beidzot panākta vienošanās vismaz par trīs pašnodarbināto kategorijām, kas varēs tikt pie valsts palīdzības.

Šie grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Noteikumi par dīkstāves palīdzības pabalstu darba ņēmējiem un pašnodarbinātajām personām, kuras skārusi Covid-19 izplatība" tika atbalstīti otrdienas valdības sēdē.

Jau ziņots, ka dīkstāves palīdzības pabalsts ir 180 eiro mēnesī. Cilvēkiem, kuri saņem dīkstāves palīdzības pabalstu, piešķir arī piemaksu 50 eiro apmērā mēnesī par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem, par kuru personai tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums. Piemaksu par apgādībā esošu bērnu pārskaita uz personas kontu, kurā tiek pārskaitīts dīkstāves palīdzības pabalsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu