Lidostas "Rīga" zaudējumi 1.ceturksnī sasnieguši 704 000 eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" apgrozījums šogad pirmajos trijos mēnešos bija 12,64 miljoni eiro, kas ir par 10,2% eiro mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, kā arī kompānija strādāja ar 704 105 eiro zaudējumiem pretstatā peļņai gadu iepriekš, liecina lidostas publiskotā informācija. 

Finanšu pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka saistībā ar Covid-19 pandēmiju no 17.marta tika atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu. 

Līdz ar to lidostas "Rīga" apgrozījums bija 12,64 miljoni eiro, kas ir par 1,56 miljoniem eiro mazāks, nekā tika plānots budžetā. Savukārt apkalpoto pasažieru skaits bija par 235 000 jeb 16% mazāks, nekā plānots budžetā.

Reaģējot uz apkalpoto pasažieru skaita un ieņēmumu straujo kritumu, kā arī, lai nodrošinātu operacionālās darbības nepārtrauktību, ar mērķi samazināt Covid-19 ietekmē radušos iespējamos zaudējumus, lidosta sāka kompleksu izmaksu samazināšanas programmu. 

Tostarp pieņemts lēmums samazināt personāla izmaksas līdz 40%, saimnieciskās darbības izmaksas - līdz 60%, kā arī investīcijas - līdz 85%. Neskatoties uz izmaksu samazināšanu un, ņemot vērā straujo pasažieru kritumu un augsto fiksēto izmaksu apmēru, kuru būtiska samazināšana ir grūti panākama īstermiņā, pirmo ceturksni Rīgas lidosta ir noslēgusi ar zaudējumiem 0,7 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus pārskatā atzīmēts, ka pirmā ceturkšņa pārskata publicēšanas brīdī lidostas likviditāte bija pietiekama saistību segšanai, bet tās spēja segt saistības nākotnē ir atkarīga no dažādiem izsludinātās ārkārtējās situācijas ilguma scenārijiem.

Pārskatā arī atgādināts, ka lidosta "Rīga" vērsās pie akcionāra ar lūgumu nodrošināt atbalstu Covid-19 krīzes ietekmē radušos iespējamo zaudējumu segšanai, un 23.aprīlī Ministru kabinets pieņēma lēmumu par atbalsta sniegšanu, ieguldot lidostas pamatkapitālā 49,91 miljonu eiro, kā arī nolēma atstāt lidostas rīcībā dividendes, kuras uzņēmumam bija jāmaksā no pagājušā gada peļņas. Tādējādi lidostai sniegts atbalsts kopā  54,42 miljonu eiro apmērā, kas ļauj tai turpināt darbību ārkārtējās situācijas apstākļos, kā arī savlaicīgi norēķināties par uzņemtajām saistībām.

Pēc pārskatā minētā, lidosta saistībā ar lēmuma par valsts atbalsta sniegšanu veic  darbu pie komercdarbības atbalsta pasākumu plāna Covid-19 izraisīto seku novēršanai izstrādes, lai nodrošinātu paziņojuma iesniegšanu Eiropas Komisijā un tās saskaņojuma saņemšanu. 

Lidostas "Rīga" apgrozījums 2019.gada pirmajos trijos mēnešos bija 14,074 miljoni eiro, bet peļņa - 892 074 eiro.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu