Katram auglim savs grafiks jeb kāpēc augļus ēst desertā ir ļoti kaitīgi veselībai?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Izrādās, citrusaugļi ir vēlami no rīta, bet banāni - pēc vakara treniņa. Ananass dedzina kalorijas? Nieki! Uzzini, kāds ir katra augļa ēšanas grafiks!

Amerikāņiem ir kāds dīvains teiciens: “No rīta apelsīns ir zelts, vakarā - svins.” Patiesībā zem tā var parakstīties daudzi uztura speciālisti. Vai esat kādreiz domājis, kāpēc svaigi spiesta apelsīnu sula ir brokastu sastāvdaļa, bet neviens viesmīlis nekad šo dzērienu nepiedāvās restorānā vakariņās?

Fakts ir tāds, ka lielākajai daļai augļu patiešām ir savs vēlamais “grafiks” - laiks, kurā tos visveselīgāk un noderīgāk uzņemt. 

Rīta stundā apelsīns mutē!

Citrusaugļu “darba režīms” ir no pulksten 06.00 līdz 12.00. Tātad rīta puse. Kāpēc tā? Jo augļa skābums var izraisīt gremošanas traucējumus un pat bezmiegu, kas uz vakara pusi nav vēlams. 

Sāciet dienu ar augļiem, augļu salātiem. Tas nodrošina šūnām enerģijas pieplūdumu. Ogļhidrāti sniedz enerģiju, kas nepieciešama dienas pirmajā pusē, bet ne vakarā. 

Pēcpusdienā fiziskās aktivitātes līmenis pazeminās, un fruktozei, kas organismā nesadeg, ir tendence uzkrāties tauku formā. Turklāt pēc pulksten 19.00 metabolisms ievērojami palēninās, kas nozīmē, ka augļu gabali nesagremosies un sāks pūt.

Foto: depositphotos.com

Pirms ēdienreizes, un ananass neglābs!

Parasti mēs augļus ēdam maltītes beigās kā desertu, bet izrādās - tas nav pareizi. Kā stāsta dietologs Alans Valkers ("New York Times"), augļi ir jāēd tukšā dūšā! Augļi kuņģī tiek sagremoti 15 - 20 minūtes, kuru laikā vitamīnu un antioksidantu sadalīšanās un absorbcija notiek zarnās. Ja āboli, plūmes, persiki u.c. nonāk jau pilnā vēderā, tad ķīmisku reakciju ietekmē tie sāk rūgt, zaudējot visu vērtīgāko un izraisot diskomfortu (piemēram, vēdera uzpūšanos).

"Parasti tiek uzskatīts, ka ananass sadedzina kalorijas, tāpēc tas vēlams desertā, bet patiesībā tas ir jāēd ēdienreizes sākumā. Tad gan jūs atvieglosiet nākamā ēdiena sagremošanu," pamato dietologs Valkers. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu