Dumpis: Epidemioloģiskā situācija ar Covid-19 Latvijā joprojām ir problemātiska (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Epidemioloģiskā situācija saistībā ar Covid-19 izplatību Latvijā joprojām ir problemātiska, sociālajā vietnē "Twitter" pauž Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Pamatojot savu nostāju, infektologs norāda, ka slimniekus atrod dažādos reģionos, kas liecina, ka epidēmija turpinās.

Tāpat Dumpis vērš uzmanību uz to, ka vēl nāks klāt atbraucēji, kuriem nebūs jāievēro 14 dienu pašizolācija, un jauni pulcēšanās atvieglojumi. "Būs ātri jāapgūst jaunas prasmes," piebilst infektologs.

Sarunā ar aģentūru LETA infektologs skaidroja, - lai spētu labāk darboties jaunos apstākļos, noderīga varētu būt lietotne "Apturi Covid", kas potenciāli atvieglos un paātrinās kontaktu meklēšanu. "Jo vairāk cilvēku šo lietotni instalēs, jo uzdevums būs vienkāršāks," atzīmēja speciālists.

Pēc infektologa paustā, sevišķi svarīgi ir, lai šī lietotne būtu instalēta tiem, kuri apmeklē publiskus pasākumus vai ierodas no ārvalstīm.

Potenciālas problēmas nākotnē varētu rasties, ja cilvēki ieradīsies no ārvalstīm un uzreiz apmeklēs kādu publisku pasākumu, skaidroja speciālists, par piemēru minot Jāņus. Izaicinājumus sagādā arī tas, ka pacients var inficēt citus jau pirms simptomu parādīšanās, kad pats vēl jūtās vesels.

"Par laimi, risks, ka kāds atbrauks slims, nav sevišķi augsts," mierināja infektologs un pauda pārliecību, ka "lielākā daļa atbraucēju jau nekad tā arī nesaslimst".

Dumpis pieļāva, ka lietderīgi varētu būt vienkāršot un atvieglot Covid-19 analīžu veikšanu un atbilžu saņemšanu. "Jauno lietotni varētu papildināt ar to, ka iespējams ziņot par simptomiem," piebilda infektologs.

Kā vēstīts, arī Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis aģentūrai LETA pavēstīja, ka starpvalstu migrācijas atsākšanās un pašizolācijas prasības atcelšana attiecībā uz valstīm ar zemu Covid-19 saslimstību būs atbildīgs un sarežģīts brīdis epidemiologiem.

Valdība lēmusi, ka no šodienas pēc ieceļošanas Latvijā no vairuma Eiropas valstu vairs nav jādodas 14 dienu pašizolācijā. Tās būs valstis, kurās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 15.

Šīs mērījums tiek attiecināts uz valsti kopumā, proti, neņemot vērā, ka saslimstība var krasi atšķirties vienas valsts dažādos reģionos. Pēc Briģa paustā, no tā izriet, ka epidemiologiem priekšā būs atbildīgs un sarežģīts uzdevums, jo ceļotāji var potenciāli nākt no reģioniem, kur saslimstība ir relatīvi augstāka nekā valstī kopumā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu