Kosovas parlaments apstiprina jauno valdību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kosovas parlaments trešdien pēc vairākiem politiskās nestabilitātes mēnešiem apstiprinājis centriski labējās Kosovas Demokrātiskā līgas (LDK) vadītu valdību, no varas atstumjot kreiso līderi Albinu Kurti un vairojot spriedzi attiecībās ar viņa atbalstītājiem.

"Kosovas Republikas jaunā valdība ir ievēlēta ar 61 balsi "par", 24 "pret" un vienam atturoties," pēc balsojuma paziņoja spīkera vietnieks Kujtims Šala.

Jauno valdību vadīs LDK politiķis 44 gadus vecais ekonomikas profesors Avdulla Hoti.

Kurti valdība tika gāzta 25.martā neuzticības balsojumā, ko ierosināja LDK, kas ietilpa valdošajā koalīcijā. 

Kurti nobloķēja sava pēcteča izraudzīšanos, uzstājot, ka viņa vadītajai kreisi orientētajai Pašnoteikšanās kustības partijai (VV) ir tiesības izvirzīt nākamo premjerministru vai arī jāatlaiž parlaments un jārīko pirmstermiņa vēlēšanas.

VV un LDK koalīcija izjuka nieka divus mēnešus pēc tās izveidošanas.

LDK izdevās nodrošināt vairākumu parlamentā, un tā ierosināja premjerministra amatam bijušo vicepremjeru Hoti.

Prezidents Hašims Tači 30.aprīlī oficiāli uzticēja Hoti jaunās valdības veidošanu, bet VV iesniedza Konstitucionālajā tiesā sūdzību pret to.

Tiesa secināja, ka valdības veidošanas uzticēšana Hoti ir pieļaujama un parlaments var tikt atlaists vienīgi ar vairākuma deputātu atbalstu, kāda Kurti nav.

VV nosodīja tiesas lēmumu un sestdien sāka vākt parakstus petīcijai par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu. Partija arī solījusi organizēt protestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu