Polijas prezidenta vēlēšanas notiks 28.jūnijā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Polijas jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ atliktās prezidenta vēlēšanas notiks 28.jūnijā, trešdien paziņojusi Polijas parlamenta spīkere Elžbeta Viteka.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, kurus prezidents parakstīja otrdien, cilvēki varēs izvēlēties, vai balsot pa pastu vai klātienē.

Tomēr vēlēšanu komisija pēc veselības ministra ieteikuma var nolemt, ka kādā vēlēšanu apgabalā balsošanai jānotiek tikai pa pastu, ja pastāv bažas par sabiedrības veselību.

Komisija ar šādu lēmumu var nākt klajā vēlākais septiņas dienas pirms vēlēšanām.

Polijas prezidenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzēts rīkot 10.maijā, tomēr koronavīrusa pandēmijas situācijā tika atliktas.

Vēlēšanās galvenie konkurenti par prezidenta amatu būs pašreizējais prezidents Andžejs Duda, kurš pretendē uz vēl vienu pilnvaru termiņu, un Polijas opozīcijā esošās liberāli konservatīvās partijas "Pilsoniskā platforma" (PO) kandidāts Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis.

48 gadus vecais Tšaskovskis aizstāja Malgožatu Kidavu-Bloņsku, kura maijā atsauca savu kandidatūru. Viņa aptaujās neglābjami atpalika no Dudas, kuru atbalsta valdošā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS).

Lai Tšaskovskis varēti oficiāli reģistrēt savu kandidatūru, viņam jāsavāc 100 000 pilsoņu paraksti. Viņam ir tikai nedēļa laika, lai to izdarītu.

Pirms sākotnējā vēlēšanu datuma kandidātiem bija gandrīz astoņas nedēļas laika parakstu vākšanai. Šiem kandidātiem nav nepieciešams vākt parakstus atkārtoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu