Žaņa Lipkes memoriāls organizēs bezmaksas ekskursijas

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc 9. jūnija Žaņa Lipkes memoriāls organizēs bezmaksas ekskursijas, pavēstīja memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Plānots, ka pēc ārkārtējās situācijas memoriālā notiks ekskursijas, kuras vienlaikus varēs apmeklēt 15 interesenti.

Runājot par iedzīvotāju interesi apmeklēt muzeju, Tomsone pastāstīja, ka memoriāls durvis apmeklētājiem vēra jau 8.maijā un cilvēku interese bija liela, īpaši 9.maijā, kad cilvēki muzejā varēja ierasties tikai pēc iepriekšēja pieraksta ik pa pusstundai.

"Vienas vizītes laikā mēs neuzņēmām vairāk par pieciem cilvēkiem, jo sākotnēji nebija skaidrs, cik daudz apmeklētāju muzejs ar saviem spēkiem var uzņemt. Sākums bija ļoti veiksmīgs, tomēr apmeklētāju skaits jūtami mainījās, kad darbību atsāka citi muzeji," sacīja Tomsone.

Viņa pastāstīja, ka šajā laikā citos gados muzeju aktīvi apmeklēja ārvalstu viesi no Skandināvijas valstīm un Eiropas. Ņemot vērā valstī noteiktos ierobežojumus, šajā apmeklētāju grupā vērojams kritums. Tomēr muzeju apmeklē gan latvieši, gan krievi.

"Brīvdienās cilvēki nāk. Muzejā iegriežas arī cilvēki, kas, piemēram, staigā pa Ķīpsalu, jo memoriālā var apskatīt Ķīpsalas kartes un turpināt savu pastaigu pa maršrutiem, kuru laikā var apskatīt koka arhitektūru," sacīja Lipkes memoriāla direktore, norādot, ka muzeju apmeklē pa vienam vai diviem, tāpat muzeju apmeklē ģimenes un nelielas grupas.

Pievēršoties jautājumiem par izmaiņām, kādas muzejs ir ieviesis, lai turpinātu darbu ārkārtējās situācijas laikā, Tomsone sacīja, ka muzeja apmeklētājiem ir atsevišķa ieeja un izeja, lai cilvēki savā starpā nesatiktos. Cilvēku plūsma tiek regulēta tā, lai muzejā vienlaicīgi neatrastos vairāk par 15 cilvēkiem. Tāpat tiek ievērots sanitārais protokols, apmeklētājiem ir pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi un arī cimdi.

Atsākot darbu, bija plānots, ka potenciālajiem apmeklētājiem vajadzēs iepriekš reģistrēties un pieteikt savu vizīti, tomēr, vērojot apmeklētāju interesi, pieteikšanās nepieciešama tikai tiem, kuri grib doties ekskursijā pa memoriālu gida pavadībā.

TVNET jau rakstīja, ka aprīlī klajā nāca Lipkes memoriāla veidotā aplikācija "Pagrīdes Rīga", kurā iezīmētas ebreju glābšanās vietas Otrā pasaules kara laikā Rīgā un tās tuvējā apkārtnē. Lietotājiem ir pieejama digitālā karte un slēpšanas stāsti četrās valodās - latviešu, angļu, vācu un krievu.

Tomsone pavēstīja, ka aplikāciju ārkārtējās situācijas laikā izmantoja gan ASV, gan arī Krievijā tie interesenti, kuri fiziski nevar maršrutu izstaigāt, tomēr tie lasa informāciju un klausās stāstus gluži kā "podkāstus". Lipkes memoriāla direktore sacīja, ka cilvēku interese bija negaidīts pavērsiens un patlaban noris darbs, lai aplikācija būtu pieejama arī ivritā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu