Jauna programmu izlaides kompleksa iegādei LTV valdība piešķir 1,86 miljonus eiro (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība šodien piekrita piešķirt 1,86 miljonus eiro, lai Latvijas Televīzijas (LTV) vajadzībām iegādātos jaunu programmu izlaides kompleksu (PIK).

Pēc valdības sēdes kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka nav noslēpums, cik novecojusi ir LTV tehniskā bāze. Viņa ieskatā, tas kādu dienu varētu novērst pie situācijas, kad, ieslēdzot LTV, varētu redzēt vien tumšu ekrānu.

"Mēs nevaram pieļaut šādu gadījumu ne krīzes apstākļos, ne parastos apstākļos. Šī situācija bija jānovērš, tādēļ valdība pēc Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pieprasījuma piešķīra finansējumu PIK iegādei," sacīja ministrs. 

Politiķis uzsvēra, ka PIK iegāde ļaus stiprināt LTV kvalitāti un konkurētspēju nākamo piecu līdz desmit gadu garumā. Tāpat ministrs sacīja, ka esot bijušas diskusijas par kompleksa īri, tomēr pēc Valsts drošības dienesta un citu institūciju ieteikumiem pieņemts lēmums PIK iegādāties.

VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV) 2019.gada 20.maijā izsludināja atklātu iepirkumu konkursu par PIK iegādi". LTV iepirkumu komisija saņēma divus piedāvājumus, kuru atbilstības izvērtējums Konkursa prasību nosacījumiem ir pabeigts 19.februārī. Viena pretendenta piedāvājums atzīts par atbilstošu.

Pretendenta finanšu piedāvājums ir spēkā 12 mēnešus, skaitot no 2019.gada 20.jūnija (līdz 2020.gada 20.jūnijam). Finanšu piedāvājuma kopējā summa 1 538 564 eiro bez PVN (21%) ir nemainīga un iekļauj jebkādas izmaksas, kas varētu rasties, izpildot iepirkuma līgumā noteiktos darbus un piegādes, un nodrošinot garantijas saistības.

LTV PIK iegādi ir spējīga nodrošināt tikai ar papildu kopējā finansējuma piešķīrumu 1 861 663 eiro apjomā. LTV pastāvīgā iepirkumu komisija līdz šim nav pieņēmusi lēmumu attiecībā uz izsludinātā konkursa rezultātu.

LTV ir iesniegusi Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) visus PIK iepirkuma procedūras ietvaros saņemtos piedāvājuma dokumentus, tai skaitā arī pretendenta finanšu piedāvājumu ar detalizētu aprēķinu. Visi izmantojamie finanšu līdzekļi ir attiecināmi uz maksājumiem par ilgtermiņa ieguldījumu iegādi. Iesniegtie dokumenti satur komercnoslēpumu un ir izsniedzami pēc atsevišķa un pamatota pieprasījuma.

Atkarībā no pieņemtā lēmuma pastāv divi tālākas attīstības scenāriji. Gadījumā, ja LTV netiks piešķirti nepieciešamie līdzekļi PIK iegādes darījuma finansēšanai, konkurss tiks izbeigts bez rezultāta. Gadījumā, ja LTV savlaicīgi tiks piešķirti nepieciešamie līdzekļi PIK iegādes darījuma finansēšanai, par konkursa uzvarētāju tiks atzīts pretendents, ar kuru tiks slēgts atbilstošs iepirkuma līgums.

LTV valde 14.aprīlī piedalījās attālinātā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, kuras laikā tika nolemts noskaidrot pirmsšķietamas PIK funkcionalitātes ārpakalpojuma darījuma izmaksu aplēses. LTV 17.aprīlī iesniedza vēstuli komisijai un NEPLP ar divu iespējamo pretendentu veiktajām cenu piedāvājuma aplēsēm. Papildus tika veiktas aplēses arī scenārijam, ja PIK tiktu nomāts. Ņemot vērā faktu, ka konkursa prasībās tika iekļauta obligāta prasība nodrošināt PIK ar piecu gadu ražotāju garantiju, arī ārpakalpojuma finanšu piedāvājumu aplēses tika lūgts iesniegt piecu gadu darījumam. 

LTV saņēma divas ārpakalpojuma aplēses ar gada pakalpojuma maksu 510 000 eiro bez PVN (21%) un 360 000 eiro bez PVN (21%), kas attiecīgi veido 3 085 500 eiro ar PVN un 2 178 000 eiro ar PVN piecu gadu periodā, tādējādi redzams, ka abi ārpakalpojuma piedāvājumi PIK iespējamajai nomai būtiski pārsniedz PIK iegādes izmaksas.

Starp diviem iespējamajiem scenārijiem - PIK noma vai PIK iegāde - NEPLP ir pieņēmusi lēmumu izvēlēties otru scenāriju, kas ir ne vien ekonomiski izdevīgāks, bet balstīts arī Valsts drošības dienesta informācijā, ka PIK noma nav valsts drošības interesēs, tādējādi Valsts drošības dienests rekomendē PIK iegādāties.

Pašreiz ekspluatācijā esošais PIK tika iegādāts 2010.gadā kā iepriekš lietots aprīkojumu kopums. Tehnoloģiju ražotāji jau, sākot ar 2014.gadu, pakāpeniski ir atteikušies no kompleksa tehnoloģisko vienību atbalsta nodrošināšanas. LTV rīcībā ir izsīkušas rezerves daļas, lai savlaicīgi spētu atjaunot esošā kompleksa veiktspēju. LTV jau pašreiz nav spējīga atjaunot daļu no nepieciešamās PIK funkcionalitātes. Tas savukārt nozīmē, ka jebkura PIK tehnoloģiskā ražošanas procesa vienības bojājuma gadījumā LTV darbība būs apdraudēta.

Ņemot vērā iepriekš norādīto, lai nodrošinātu LTV darbības un satura raidīšanas nepārtrauktību, no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" NEPLP piešķirts finansējums 1 861 663 eiro apmērā pārskaitīšanai LTV PIK iegādei. LTV apņemas piešķirto finansējumu izlietot līdz 2020.gada beigām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu