Vimba: Piešķirtā papildu nauda teātrim ļaus sakārtot algu jautājumu

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālā teātra teātra direktors Jānis Vimba
Latvijas Nacionālā teātra teātra direktors Jānis Vimba Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valdības piešķirtā papildu nauda Latvijas Nacionālajam teātrim ļaus sakārtot algu jautājumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina teātra direktors Jānis Vimba.

Viņš šo pandēmijas laiku raksturoja kā briesmīgu, arī emocionāli grūtu. Pēc viņa teiktā, daļa teātra darbinieku ir ļoti pasargāti, bet daļa nepavisam, piemēram, biļešu kontrolieri.

Vimba atzina, ka vakar no Kultūras ministrijas ir saņemta ziņa par papildu naudu, ar kādu teātris var rēķināties. Tas ir nepilns miljons eiro. Tā, pirmkārt, ļaus sakārtot algu jautājumus, varbūt vēl kaut ko, sacīja Vimba. Tomēr viņš atzina, ka pagaidām ir runāts tikai un vienīgi par algām.

Vimba uzsvēra, ka neviens aktieris nav atlaists, bet ir gadījumi, kad līgumi nav pagarināti. "Šobrīd pārējie aktieri ir drošībā un izskatās, ka tā arī paliks," viņš teica, piebilstot, ka šobrīd papildināt rindas ar jauniem aktieriem nav plānots.

Viņš arī norādīja, ka vakardienas valdības paziņojums par gaidāmiem pulcēšanas ierobežojumu atvieglojumiem teātrim maz ko dod, jo Lielajā zālē varētu ielaist 240 līdz 260 skatītāju, kas ir aptuveni tāds skatītāju skaits, kas šīs zāles izrādei var nodrošināt pašizmaksu.

"Līdz ar to mēs drošvien skatīsimies mazo zāļu virzienā [..],"

viņš atzina.

Vaicāts, kā skatītāji vērtē ieviesto e-teātri, Vimba atzina, ka skatītāji šādu izrāžu veidu uztverot dažādi - vieniem ļoti patīk, vieniem pavisam nepatīk, bet daļa ir neitrāli. "Jāuzsver, ka šis nav teātris standarta izpildījumā jeb pierastajā formā, bet mēs arī nepretendējam uz to, ka vēlamies nogalināt teātri kā tādu. Šis ir nedaudz izmisuma solis, nedaudz arī tāda padaudzīšanās, eksperiments, kur mēs meklējam jaunas formas, kā varētu runāt ar cilvēkiem," pauda teātra direktors.

Viņš atzina, ka teātris cerētu uz lielāku skatītāju atsaucību, bet pieļāva, ka tas varētu būt saistīts ar "nogurumu, interneta nogurumu", kā arī neskaidrību, "kā tas būs, kas ir jādara". "Tieši tāpēc es gribētu aicināt - tas patiesībā ir veids, kā izveidot savu ieradumu apmeklēt teātri [..]," pauda Vimba.

Viņš atklāja, ka šobrīd top otrā sezona virtuālajai raidījumu sērijai "7 kraukļi un Saulcerīte". Vienlaikus tiek strādāts pie vēl pieciem projektiem, kas ir arī fiziskas izrādes. Tiek gatavots arī raidījumu sēriju cikls, kur "pastāstīsim, paampelēsimies, padauzīsimies par Skroderdienām, ap Skroderdienām, par vēsturi", ko īsi pirms Jāņiem ikviens varēs vērot Latvijas Televīzijā, viņš teica.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu