Studentu apvienība: Skaidra lēmuma par atbalstu studentiem joprojām nav (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Studenti. Ilustratīvs attēls.
Studenti. Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Aizvien nav pieņemti konkrēti lēmumi par atbalstu studējošajiem, neskatoties uz to, ka sarunas par to notiek jau gandrīz mēnesi, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāve Evelīna Puzo.

Viņa informēja, ka teju pirms mēneša apvienība publicēja studentu aptaujas rezultātus, kas liecināja, ka 10 000 studējošo varētu pamest mācības Covid-19 izraisīto finansiālo grūtību dēļ. Kopš tā laika notiek sarunas ar atbildīgajām ministrijām un Saeimas deputātiem, norisinājusies arī tiešsaistes akcija "Gribu Studēt", tomēr konkrēti lēmumi par atbalstu studējošajiem joprojām nav pieņemti.

Puzo klāstīja, ka otrdien, 2.jūnijā, Ministru kabinets (MK) lēma dažādām ministriju iniciatīvām pārdalīt 600 miljonus eiro. Izglītības un zinātnes projektiem no šīs summas paredzēti 63,5 miljoni, no kuriem 27,4 miljoni eiro novirzīti vienreizējiem pasākumiem. LSA rīcībā esošā informācija liecinot, ka šajā summā iekļauts arī finansējums studējošo stipendiju fonda palielināšanai, tomēr gala lēmums par to vēl jāpieņem.

Tāpat viņa atklāja, ka LSA turpina sarunas ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvjiem un Saeimas deputātiem, īpaši atbildīgo komisiju pārstāvjiem, lai MK pēc iespējas drīzāk tiktu iesniegti konkrēti lēmumprojekti par atbalstu studentiem.

LSA rīcībā esošā informācija liecinot, ka arī IZM veic intensīvas sarunas par atbalsta mehānismu izstrādi studentiem ar Finanšu ministriju un Labklājības ministriju (LM), kā arī koalīcijas partneriem. "Prognozējams, ka ne vēlāk kā nākamās nedēļas sākumā varētu būt pieejama precīzāka informācija par lēmumprojektiem, jo tie varētu tikt skatīti otrdien notiekošajā valdības sēdē," norādīja Puzo.

Pēc viņas paustā, šobrīd plānots, ka atbalsta mehānismi iekļaus esošo - pēc akadēmiskajiem kritērijiem piešķirto - stipendiju fonda palielināšanu un LM un IZM kopīgi veidoto studentu prasmju un kompetenču attīstības programmu, kurā studējošie tiktu nodarbināti augstskolās vai zinātniskajās institūcijās.

Nodarbinātības programmā aptuveni 200 eiro mēneša stipendija tiktu piešķirta 3000 studējošajiem. LSA uzstāj, ka šai programmai vajadzētu sākt darboties jau jūlijā.

Apvienības ieskatā, papildus līdzekļi stipendiju fondā ļaus palielināt šobrīd visos studiju līmeņos, izņemot doktorantūrā, piešķirto 99,60 eiro stipendiju apmēru uz 200 eiro mēnesī, un palielināt to saņēmēju skaitu. Tāpat Puzo informēja, ka LSA turpina sarunas par šo priekšlikumu pielāgošanu plašākam studējošo lokam, kam nepieciešama palīdzība.

Aprīlī LSA veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 8600 studējošo, gandrīz 12% respondentu minēja, ka studijas plāno pārtraukt, jo vairs nespēs segt studiju maksu vai dzīvošanas izmaksas. No kopējā studējošo skaita valstī tie varētu būt teju 10 000, uzskata LSA.

Vēl tikpat daudzi plāno izmantot akadēmisko atvaļinājumu, lai studijas pārtrauktu uz laiku, liecinot aptaujā gūtie rezultāti. Pēc aptaujas datu publicēšanas LSA nosūtīja atklātu vēstuli Ministru prezidentam, vairākiem ministriem un Saeimas deputātiem, aicinot piešķirt līdzekļus īpašu atbalsta mehānismu studentiem izveidei Covid-19 krīzes radīto finansiālo seku novēršanai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu