Čehija izraida divus Krievijas diplomātus (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Čehija izraidījusi divus Krievijas diplomātus, reaģējot uz Krievijas vēstniecības darbinieka joku, ka tiek plānots noindēt trīs Prāgas politiķus, piektdien paziņojusi policija.

Laikraksts "Respekt" aprīlī citēja avotus drošības spēkos sakām, ka Krievijas pilsonis ar diplomātisko pasi ieradies Prāga un viņam līdzi bijis rīcins - nāvējoša inde, kas var tikt izmantota kā bioloģiskais ierocis.

Ap to laiku trīs Prāgas politiķiem, kuru lēmumi bija sadusmojuši Maskavu, tika nodrošināta pastiprināta policijas apsardze.

"Viens vēstniecības darbinieks nosūtīja Čehijas izlūkdienestam tīši izdomātu informāciju par plānotu uzbrukumu Čehijas politiķiem," paziņoja Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.

"Mēs esam īstenojuši piemērotus un atbilstošus pasākumus un pasludinājuši divus vēstniecības darbiniekus par "persona non grata"," pavēstīja premjers.

Krievijas diplomātu izraidīšana, domājams, vēl vairāk saasinās Krievijas un Čehijas saspringtās attiecības.

Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve aprīlī sacīja, ka "Respekt" ziņotais par plānoto indēšanu ir dezinformācija un "slimas fantāzijas".

Viens no trim politiķiem, kas bija minēts kā mērķis izdomātajā uzbrukumā, ir Ondržejs Kolaržs, kurš atbalstīja padomju maršala Ivana Koņeva pieminekļa demontēšanu Prāgā.

Kamēr Krievijā Koņevs tiek uzskatīts par varoni, čehu acīs viņš simbolizē komunistiskā režīma uzspiešanu Austrumeiropai pēc Otrā pasaules kara.

Vēl viens izdomātā uzbrukuma mērķis bija Prāgas mērs Zdeneks Hržibs, kurš pieņēma lēmumu par Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova vārda piešķiršanu Prāgas laukumam, kurā atrodas Krievijas vēstniecība.

Trešais šķietamais mērķis bija politiķis Pāvels Novotnijs, kura pārstāvētajā Prāgas rajonā tika ierīkots memoriāls Otrā pasaules kara ģenerāļa Andreja Vlasova armijas karavīriem.

Vlasova komandētās Krievijas atbrīvošanas armijas (ROA) loma raisa pretrunīgus vērtējumus. Otrā pasaules kara laikā pamatā no bijušajiem padomju karavīriem izveidotā ROA kopā ar Vācijas karaspēku karoja pret Sarkano armiju.

1945.gada maija sākumā Vlasova armija devās palīgā čehiem, kas bija sākuši sacelšanos pret Vācijas okupācijas varu, paglābjot pilsētu no iznīcināšanas.

Babišs atsaucās uz izlūkdienesta informāciju, sakot, ka joks par uzbrukumu bijis rezultāts iekšējām domstarpībām Krievijas vēstniecībā.

"Neskaitot mūsu drošības dienestu apgrūtināšanu, šis darbinieks izraisīja tālākus sarežģījumus Čehijas un Krievijas attiecībās un kaitēja Krievijas Federācijas labajai reputācijai Čehijā," paziņoja Babišs.

Čehijas ārlietu ministrs Tomāšs Petrīčeks pavēstīja, ka Krievijas pieeja nav atstājusi Čehijai citu iespēju, kā izraidīt diplomātus, lai gan Čehija apzinās gaidāmos atbildes soļus.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu