Izraēlas prezidents palestīniešu autista nošaušanu atzīst par traģēdiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Vairākas dienas pēc tam, kad Izraēlas robežpolicija Jeruzalemes vecpilsētā bija nošāvusi palestīnieti ar autiskiem traucējumiem, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien reaģēja uz nosodījumu, atzīstot, ka palestīnieša nāve bija traģēdija.

Palestīnieši uzskata, ka ar autiskā vīrieša nogalināšana bija kara noziegums, un norāda, ka izraēliešu nesodāmības dēļ neviens pie atbildības saukts netiks.

Sociālajos medijos daudzi šaušanu salīdzinājuši ar policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāvi ASV un saviem ierakstiem tīmeklī pievieno tēmturi "palestīniešu dzīvībām ir nozīme", velkot paralēles ar norisēm ASV, kur sauklis "melnādaino dzīvībām ir nozīme" kļuvis par vienu no lozungiem protestos pret rasismu un policijas brutalitāti.

Aptuveni 30 gadus vecais Ijads Halaks kopā ar skolotāju 30.maijā bija ceļā uz specializētu mācību iestādi, kad Izraēlas robežpolicijas patruļa viņam Jeruzalemes vecpilsētā lika apstāties.

Viņš šajā situācijā nobijies, skrējis un paslēpies aiz atkritumu tvertnes, skaidro tuvinieki.

Policisti kļūdaini noturējuši palestīnieša mobilo tālruni par pistoli un raidījuši šāvienus viņa virzienā, paziņojumā skaidroja Izraēlas robežpolicija.

Izraēlas aizsardzības ministrs Benijs Gancs jau pagājušajā svētdienā izteica nožēlu par Halaka nāvi, tomēr Netanjahu visu nedēļu šajā jautājumā klusēja.

"Tas, kas notika ar Ijadu Halaku ir traģēdija," svētdien ministru kabineta sēdes sākumā sacīja Netanjahu. "Cilvēks, kas tika turēts aizdomās, kā mēs zinām - nepamatoti, ka viņš ir kaujinieks sensitīvā rajonā, bija cilvēks ar invaliditāti - ar autismu," skaidroja premjers.

Kā norādīja Netanjahu, valdība šobrīd gaida Tieslietu ministrijas izmeklēšanas rezultātus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu