Apšaude Igaunijā: kas ir šāvējs un kāds sods viņu gaida (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Naktī uz svētdienu Igaunijas policija aizturēja 32 gadus vecu vīrieti, kurš sarīkoja apšaudi. Viņš nogalināja divus cilvēkus, kā arī ievainoja vienu pieaugušo un divus bērnus. Kas ir šāvējs, kā jūtas ievainotie un kāds sods gaida vainīgo, atklāj portāls "Postimees".

Notikumu hronoloģija

Pulksten 21.44 glābšanas dienesti saņēma informāciju par kādu "Subaru" markas automobili, kura vadītājs Miks Tarraste izraisījis autoavāriju, ietriecoties divās automašīnās un pēc tam - blakusesošas ēkas sienā. Vīrietis notikuma vietu pametis, taču notikušo bija fiksējis kāds motociklists, kurš "Subaru" vadītājam nolēmis sekot.

Plkst.22.00 tika saņemta informācija par šāvieniem. Tarraste šāva uz motociklistu, kurš no gūtajām traumām nomira. Motociklists, kurš sācis pakaļdzīšanos un tika nošauts, bijis vietējais iedzīvotājs.

Vēlāk vīrietis šāva pa kādu automašīnu, kurā atradās 58 gadus vecs vīrietis, 61 gadu veca sieviete un trīs bērni - trīs, piecus un deviņus gadus veci. Visi pieci ir vienas ģimenes locekļi - vecvecāki un mazbērni.

Sieviete mirusi, bet jaunākie bērni šobrīd atrodas mediķu uzraudzībā. Zināms, ka vīrietis no slimnīcas izrakstīts, bet deviņus gadus vecajam bērnam mediķu palīdzība nebija nepieciešama. Nogalinātā sieviete strādājusi vietējā aptiekā.

Vērienīga policijas operācija

Ap plkst.22.30 notikuma vietā bija ieradušies likumsargi, kuri šāvēja notveršanai organizēja plaša mēroga operāciju.

Laikā no plkst.23.00 līdz pusnaktij vīrietis vēl vairākkārt izšāva, vienu reizi trāpot policista ķiverē. Šajā apšaudē neviens necieta. Visbeidzot plkst.00.40 Miks Tarraste bija aizturēts.

"Mēs norobežojām teritoriju un slēdzām ceļus. Vīrietis šāva arī uz policiju, taču īsi pirms pulksten vieniem naktī mēs viņu aizturējām netālu no degvielas uzpildes stacijas. Aizturēšanas laikā viņš nepretojās," pastāstīja Igaunijas policijas priekšnieks Kaido Kiplass.

Apšaudes iemesls šobrīd nav zināms.

"Viņa motīvi pagaidām nav skaidri, taču policija dara visu, lai noskaidrotu vairāk," viņš piebilda.

Zināms, ka apšaudē bojāgājušie - motociklists un sieviete -, nav bijuši pazīstami ar aizturēto vīrieti.

Svētdien, 7. jūnijā, notikuma vietā darbojas policisti, kas mēģināja atklāt notikušā cēloni. Kiplass atklāj: lai arī sākotnējā informācija liecināja, ka šāvējs redzēts kopā ar kādu citu, no video novērošanas kameras ierakstiem ir skaidrs, ka automašīnā bijis tikai Miks Tarraste. 

Policijas pārstāvis norāda, ka apšaudes apstākļi vēl tiks precizēti, taču ir pamats uzskatīt, ka šāvieni veikti no diezgan tuva attāluma.

Notikuma vietā strādājošās izmeklēšanas grupas pārstāvji pastāstīja, ka ģimenes automašīnas aizmugurējais stikls bijis pilnībā sasists, bet motocikls mētājies uz ceļa.

Upura pēdējie dzīves mirkļi

Nogalinātais 40 gadus vecais motociklists sestdien, 6. jūnijā, ar draugiem devās uz Sāremā, lai atklātu motociklu sezonu. Vīrietis, kas dzīvo netālu no Tallinas, šķīrās no draugiem Lihulas apgabalā, visticamāk, lai dotos uz benzīntanku.

Kļūstot par "Subaru" izraisītās avārijas liecinieku, viņš automašīnas šoferim sāka dzīties pakaļ un paspēja par to paziņot ar īsziņu. Kad draugi saņēma ziņojumu, viņi jautāja, vai viņš bēgošo vīrieti ir noķēris, taču motociklists atbildējis noliedzoši.

Svētdien, uzzinot par traģēdiju, motociklista draugi bija ieradušies aizdegt par aizgājēju svecīti.

Šāvēja pagātne

Skarbi par notikušo izteicies Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu, bilstot, ka, viņaprāt, uzbrucējs ir pelnījis bargāko sodu.

"Šausmīgs noziegums. Izsaku līdzjūtību nogalināto cilvēku tuviniekiem. Vēlu spēku ievainotajiem upuriem. Pateicos policistiem par ātru noziedznieka aizturēšanu," sociālajos tīklos norādīja ministrs.

"Slepkavam uzreiz jāstājas tiesas priekšā un jāsaņem maksimāli bargs sods."

"Par to, kāpēc cilvēkam, kurš iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par likumpārkāpumu, bija ieroča atļauja, ir jāveic nopietna izmeklēšana," norādīja ministrs.

Prokuratūras pārstāve Kristīne Tamma pastāstīja, ka aizdomās turamajam bijušas problēmas ar likumu, tomēr šobrīd attiecībā uz viņu nekādu spēkā esošo sodu nav.

2008.gadā vīrietis tika sodīts par pretlikumīgu šaudīšanos ar nereģistrētu ieroci. Viņš kopā ar kādu draugu šāva pa ēkām, un vairākas lodes trāpīja divu dzīvokļu logos.

Viņam bijusi ieroča atļauja, un pie viņa atrasti daudzi šaujamieroči.

Policijas pārstāvis izteicies, ka ieroča atļaujas izdošana 2017.gadā esot bijusi neapdomīga, ņemot vērā iepriekš pastrādāto pārkāpumu.

"Pēc provizoriskas informācijas, aizdomās turamais lietojis alkoholu, bet tas, vai viņš lietojis vēl ko citu, tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā," sacīja Tamma.

Šāvējam netālu no nozieguma vietas bijusi vasarnīca, bet viņš strādāja Tallinā. Vai vīrietis devies uz savu vasarnīcu traģisko notikumu laikā, policija neatklāj.

Šāvējs - medbrālis bērnu slimnīcā

Līdz pagājušā gada aprīlim 32 gadus vecais vīrietis strādājis par pasniedzēju Tallinas Veselības augstskolā. Šis vīrietis strādāja arī par medbrāli Tallinas bērnu slimnīcā un Ziemeļigaunijas reģionālajā slimnīcā. 

Aizturētais ir beidzis Tallinas Veselības augstskolu. Kopš pagājušā gada viņš studē maģistrantūrā tajā pašā izglītības iestādē. Viņš apmeklēja arī papildu kursus, tostarp Francijā un Šveicē.

Tāpat aizturētais ir saistīts ar Igaunijas Zemessardzi jeb brīvprātīgo Aizsardzības līgu "Kaitseliit", taču netiek precizēts, vai viņš tajā ir dienējis.

Jau vēstīts, ka svētdien, 7. jūnijā, plkst.00.40 Igaunijas policija aizturējusi kādu 32 gadus vecu vīrieti, kurš pirms pulksten 22 šāva uz svešiniekiem. Divi cilvēki gājuši bojā, vēl trīs ir ievainoti. Vīrieša sagūstīšanai policija rīkoja plaša mēroga operāciju.

Pēc šaušanas vīrietis esot klaiņojis apkārt, taču tad nozudis mežā. Viņa notveršanai tika organizēta plaša mēroga operācija.

Vadošā prokurore Kristīne Tamme sacīja, ka aizturētajam tiks izvirzītas apsūdzības par slepkavību.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu