Meitenes uz dēļiem - jauns HBO seriāls pusaudžiem

Betty Foto: HBO
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Kanāls "HBO" piedāvā jaunu, aizraujošu seriālu pusaudžiem un jauniešiem "Betty" ("Betija"), kurā gandrīz dokumentālā manierē ataino Manhetenas meiteņu-skeiteru grupiņas ikdienu. 

Režisore Kristela Mosela (Sierra Ditson "Crystal" Moselle) jau iepriekš bija pievērsusies šai tēmai - pirms dažiem gadiem klajā nāca viņas pilnmetrāžas filma "Skate Kitchen" ("Skeita virtuve"), kas arīdzan vēstīja par Ņujorkas skeiterēm, un "Betija" ir tāds kā savdabīgs filmas turpinājums. Seriālā, kas skatāms "LMT Viedtelevīzijā", atgriezušās arī vairākas aktrises no minētās filmas, arī skeitere Reičela Vinberga (Rachelle Vinberg), kas filmā bija galvenajā lomā.  

Interesants ir režisores un meiteņu iepazīšanās stāsts - meitenes ar skrituļdēļiem padusē un Mosela iepazinās metro vilcienā Bruklinā. Vispirms režisore pierunāja meitenes filmēties nelielā īsfilmā "That One Day" (2016. gads), un vēlāk jau tapa filma "Skate Kitchen" un arī seriāls. Tik tiešām gan filmā, gan seriālā redzamās meitenes arī reālajā dzīvē ir skeiteres, kuru grupiņa tā arī saucas - "Skeita virtuve", un aktiermeistarību, kā nu kurai tas izdevās, apguva tikai filmēšanas laukumā.

Atsauce uz virtuvi ir ar ironiju, jo sabiedrībā pieņemts, ka meitenes nevis braukā ar dēli, bet gan stāv virtuvē pie plīts.

Būdama dokumentālā kino režisore, Moselas pirmā lente bija Sandensas kinofestivālā atzinīgi novērtētā dokumentālā filma "The Wolfpack" (2015. gads), uz ekrāna sekmīgi ir panākta teju dokumentālā kino sajūta - Ņujorkas ielas, skeitparks, mode, satiksme - tas viss rada reālas vides ilūziju.     

Seriāla reklāmas rullītis.

Seriāla nosaukumam ir duāla nozīme - mūsdienu urbānās valodas vārdnīca skaidro, ka Betija jeb angliski "Skateboard Betty" ir pusaugu meitene, kura burzās jeb tusējas skeita laukumos, ģērbjas kā skeitere, bet patiesībā īsti ar dēli braukt neprot. Seriālā ir redzamas gan šādas betijas, gan tomēr arī teju profesionālas skeiteres.

Lai arī pirms seriāla nav obligāti jānoskatās filma "Skate Kitchen", lai iepazītos ar galvenajām varonēm - Kērtu (Nina Moran), Honeybear (Kabrina “Moonbear” Adams), Kamilu (Rachelle Vinberg), Dženeju (Dede Lovelace) un Indigo (Ajani Russell), filmas sniegtais portretējums nedaudz labāk sagatavotu skatītāju "Betijai".

Kadrs no seriāla "Betty"
Kadrs no seriāla "Betty" Foto: HBO

"Betijas" pirmā sērija iesākas ar mēģinājumu jaunietēm noorganizēt meiteņu skeita sesiju centrālajā Manhetenas parkā, taču norunātajā laikā uz to īsti neviena meitene neierodas. Taču asumu sērijai piedod somas zādzība un meiteņu mēģinājumi to atrast. Nākamajās sērijās piedzīvojumi turpinās - labie personāži izrādās ne tik labi, bet sliktie izrāda pārsteidzošu empātiju. 

Katrai meitenei ir sava unikālā harisma, režisorei ir izdevies izvairīties no stereotipiem.

Sekojot līdzi notikumiem uz ekrāna, ir sajūta, ka šie tiešām ir īsti, autentiski cilvēki. Var just, ka 39 gadus vecā režisore apbrīno meitenes, viņu brīvo garu un enerģiju. 

Kadrs no seriāla "Betty"
Kadrs no seriāla "Betty" Foto: HBO

Sākotnēji režisorei nebija doma turpināt filmas "Skate Kitchen" tematiku, taču viņu sarūgtināja tas, ka filma neguva pietiekami plašu rezonansi. Lai arī izveidojās neliels uzticamu fanu pulciņš, filma palika indie statusā, neiegūstot plašākas izplatīšanas iespējas. 

"Man ir sajūta, ka sabiedrība vēl nebija gatava šādam stāstam,"

kādā intervijā izteikusies režisore. Tāpēc viņa bija gandarīta, ka par skeiterēm un Ņujorkas jauniešu subkultūru ieinteresējās kanāls "HBO". "Varbūt stāsts vēl nav galā, un mums tas jāturpina vēstīt."

Kadrs no seriāla "Betty"
Kadrs no seriāla "Betty" Foto: HBO

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu