Iecavas novada pašvaldība lūdz prezidentu neizsludināt topošo Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Iecavas novada pašvaldība lūdz prezidentu neizsludināt topošo Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, ko pašlaik skata Saeima.

Vēstulē Valsts prezidentam Egilam Levitam vietvara pauž, ka "Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pieņemšana mūsu valstī notiek antikonstitucionālā veidā, neievērojot ne iedzīvotāju, ne Satversmes tiesas, ne augsta līmeņa ekspertu, tajā skaitā Eiropas Padomes (EP) Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Vietējo pašvaldību palātas prezidenta, iebildumus".

Tiek atgādināts, ka Satversmes tiesa savā 2020.gada 15.maija spriedumā atkārtoti atzinusi, ka ar Eiropas Vietējo pašvaldību hartā tekstā angļu valodā lietoto jēdzienu "local communities" saprotamas "vietējās kopienas", un šis jēdziens aptver visus attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotājus.

"No Hartas paskaidrojošā ziņojuma izriet, ka iespējamas pašvaldības administratīvās teritorijas robežas izmaiņas, jo īpaši gadījumā, kad iecerēts tāds ārkārtas risinājums kā pašvaldības apvienošana ar citu pašvaldību, ir būtiski svarīgas pašvaldībai un tās iedzīvotājiem," secināja pašvaldībā.

Arī EP Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresa Vietējo pašvaldību palātas prezidents Kzavjē Kadorē esot paudis bažas par reformas sasteigto īstenošanas procesu Latvijā, jo īpaši ņemot vērā ilgstošo Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi, un norādījis, ka administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanas un ieviešanas laikā nav bijušas pietiekamas, savlaicīgas un atbilstošas konsultācijas ar iesaistītajām pašvaldībām, Latvijas Pašvaldību savienību un iesaistīto pašvaldību iedzīvotājiem, kā tas ir noteikts Eiropas Vietējo pašvaldību hartā. Viņš esot aicinājis Latvijas varas iestādes atlikt administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta pieņemšanu, "līdz pienācīgā veidā būs notikušas godīgas un efektīvas konsultācijas, lai vietējās pašvaldības un to asociācija varētu paust savu viedokli un izteikt priekšlikumus par reformas saturu un laiku".

Iecavas novada pašvaldība savā vēstulē uzsver, ka Iecavas novadā veiktajā iedzīvotāju aptaujā 97,4% no aptaujātajiem pauda atbalstu Iecavas novada kā patstāvīgas administratīvās teritorijas saglabāšanai.

"Šādas nedemokrātiskas un antikonstitucionālas reformas rezultātā Iecavas novadam ir iespējas kļūt par topošā Bauskas novada nomali tuvu Rīgai, kuras iedzīvotāju intereses netiks pienācīgi uzklausītas un realizētas," uzskata vietvara, lūdzot izmantot Valsts prezidenta Satversmē noteiktās tiesības neizsludināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu.

Saskaņā ar plānoto administratīvi teritoriālo reformu Iecavas novadu plānots apvienot ar Bauskas, Rundāles un Vecumnieku novadiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu