Pērkona negaiss līdz šim vairāk skāris valsts vidieni; krituši četrus cm lieli krusas graudi un applūdušas ielas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirmdienas pēcpusdienā pērkona negaiss vairāk skāris Zemgali, Rīgu un novadus ap galvaspilsētu, liecina meteoroloģiskā informācija un aculiecinieku publicētās fotogrāfijas sociālo tīklu vietnēs.

Visvairāk ziņojumu par lielgraudu krusu līdz šim saņemts no Ķeguma, kā arī Stopiņu un Garkalnes novada, kur dažu ledus gabalu diametrs sasniedzis četrus centimetrus.

Daudzviet Latvijā novērotas spēcīgas, bet galvenokārt īslaicīgas lietusgāzes. Meteoroloģiskajās stacijās līdz plkst.17 nebija reģistrētas par 14 metriem sekundē lielākas vēja brāzmas, bet jāņem vērā, ka negaisa postošais spēks izpaužas nelielās teritorijās.

Lietuvā krituši pat vairāk nekā piecus centimetrus lieli krusas gabali, kā arī novērots tornādo jeb virpuļviesulis.

Jau ziņots, ka bīstamo pērkona negaisu dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu valsts centrālajā un austrumu daļā, kas būs spēkā līdz pusnaktij.

Gaisa temperatūra plkst.17 bija no +12,1 grāda Pāvilostā līdz +30,2 grādiem Daugavpilī.

Spēcīgo lietavu dēļ applūduši vairāki Rīgas ielu posmi

Spēcīgo lietavu dēļ šo pēcpusdien applūduši vairāki Rīgas ielu posmi, taču uz šīm vietām jau nosūtītas ūdens atsūknēšanas mašīnas, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Patlaban lietus ūdens atsūknēšanas tehnikas devušās uz Bolderāju, Čiekurkalnu, Teiku un Vecmīlgrāvi. Kopumā ielu uzturēšanas dienestu rīcībā ir 11 specializētās tehnikas vienības.

Spēcīga lietus ietekmē Rīgā applūst tās ielas, kurās vēsturiski nav projektēta lietus ūdens kanalizācijas sistēma. Patlaban pēc Satiksmes departamenta pasūtījuma jaunas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tiek izbūvētas jaunbūvējamām ielām un satiksmes objektiem, kā arī ielās, kas tiek pārbūvētas. 

Iedzīvotāji ir aicināti ziņot par applūdušām ielām, zvanot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas tālruni 8000 3600. 

Departamentā pauž, ka, ņemot vērā ievērojamo nokrišņu daudzumu, kāds tiek prognozēts, pat vismodernākās lietus ūdens novadīšanas sistēmas nevarēs novadīt tādus ūdens apjomus uzreiz. 

"Līdzīgi kā ielejot spaini ūdens izlietnē - tas novadīsies pakāpeniski," pauž departamentā.

Intensīvie nokrišņi applūdinājuši Jelgavas ielas

Intensīvo nokrišņu dēļ pirmdienas pēcpusdienā Jelgavā applūda pilsētas ielas un krustojumi, kas radīja problēmas gan autovadītājiem, gan gājējiem.

Pašlaik problemātiskākajās vietās tiek tīrītas lietus ūdens novades gūlijas, lai paātrinātu ūdens aizplūšanu.

Pašvaldības operatīvās informācijas centrā (POIC) informēja, ka no plkst.16 līdz 17.20 Jelgavā fiksētais nokrišņu daudzums bijis 20 milimetri uz kvadrātmetru. Intensīvais nokrišņu daudzums rada paaugstinātu slodzi lietus ūdens kanalizācijas infrastruktūrai, kas nespēj tik ātri ūdeni no ielām novadīt, līdz ar to veidojas dziļas peļķes. 

Savukārt pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" vadītājs Māris Mielavs atzna, ka pie tik lielas intensitātes nokrišņiem ir tikai likumsakarīgi, ka applūst ielas, jo lietus ūdens novades sistēma nespēj paņemt pretī uzreiz visu ūdens daudzumu.

"Šobrīd tiek apsekota pilsēta, lai pārbaudītu gūliju darbību un nepieciešamības gadījumā atbrīvotu tās no aizsprostojumiem, kas kavē ūdens noplūšanu no ielām," skaidroja Mielavs, piebilstot, ka pēc stundas vai divām jau atkal viss būs kārtībā, jo jāļauj ūdenim aiztecēt.

Pašlaik ar pilnu jaudu strādā arī visas sūknētavas.

Nokrišņi plūdus izraisījuši daudzos ielu krustojumos, kur ūdens bija sakrājies līdz pat automašīnas numura zīmes augstumam. 

Ja pērkona negaisa laikā ir konstatēti pilsētas infrastruktūras bojājumi, iedzīvotāji aicināti zvanīt POIC pa iedzīvotāju atbalsta tālruni 8787.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu