Atbalsta 5000 eiro piešķiršanu Latvijas vēstniecībai Grieķijā palīdzības sniegšanai bēgļu nometnēm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Valdība šodien, 9. jūnijā, lems par 5000 eiro piešķiršanu Latvijas vēstniecībai Grieķijā materiālās palīdzības sniegšanai bēgļu, migrantu un patvēruma meklētāju nometnēm valstī, liecina Ministru kabineta sēdes darba kārtība.

Plānots, ka 5000 eiro tiks piešķirti no Ārlietu ministrijas (ĀM) budžeta apakšprogrammas "Diplomātiskās misijas ārvalstīs" paredzētajiem līdzekļiem.

ĀM sagatavotajā rīkojuma projektā norādīts, ka 30.martā notika Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieku un Grieķijas Migrācijas un patvēruma lietu ministra vietnieka Georga Kumutsakos telekonference. 10.aprīlī sekoja vēstule par steidzami nepieciešamajiem materiāliem bēgļu, migrantu un patvēruma meklētāju nometnēs.

ĀM aicina valdību izskatīt iespēju apliecināt solidaritāti Grieķijai un iespēju robežās sniegt materiālo palīdzību.

"Ņemot vērā, ka situācija nometnēs ir pasliktinājusies Covid-19 vīrusa pandēmijas dēļ, Grieķijai ir nepieciešama palīdzība krīzes situācijas risināšanā," rīkojuma projektā uzsvēra ministrija.

ĀM rīkojuma projektā uzsvērusi, ka situācija nometnēs uz salām un kontinentā ir smaga. Neskatoties uz pēdējo mēnešu laika ierobežoto migrantu plūsmu no Turcijas, ANO Bēgļu aģentūras dati liecina, ka Grieķijā vēl joprojām uzturas ap 120 000 patvēruma meklētāju. No kopējā skaita 39 700 patvēruma meklētāju atrodas Egejas jūras salās, bet 80 300 patvēruma meklētāju - valsts kontinentālajā daļā, skaidroja ministrijā.

Rīkojuma projektā uzsvērts, ka būtiski, lai Latvijas pienesums palīdzības sniegšanā Grieķijai būtu atbilstošs nacionālajai situācijai un kapacitātei. Ministrijas ieskatā, racionālākais un ātrākais veids palīdzības sniegšanai būtu finanšu līdzekļu 5000 eiro apmērā novirzīšana Latvijas vēstniecībai Grieķijas no ĀM budžeta apakšprogrammā "Diplomātiskās misijas ārvalstīs" apstiprinātā finansējuma.

Paredzēts, ka par novirzītajiem līdzekļiem vēstniecība iegādāsies tajā brīdī nepieciešamāko no sarakstā norādītā. ĀM pavēstīja, ka patlaban visnepieciešamākās ir bērnu higiēnas preces, kā arī dezinfekcijas un tīrīšanas līdzekļi.

Vēstniecība organizēs iegādāto vienību nogādāšanu Grieķijas Migrācijas un Patvēruma lietu ministrijas noliktavās Atēnu priekšpilsētā, no kurienes tās nogādās bēgļu nometnēs pēc nepieciešamības.

Rīkojuma projektā akcentēts, ka saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegto informāciju, valsts materiālo rezervju rīcība nav Grieķijas bēgļu nometņu vajadzībām nepieciešamās preces. Ministrija skaidroja, ka vēstniecības nodrošināta preču piegāde noteiks būtisku transporta pakalpojumu izmaksu ietaupījumu.

ĀM pauda uzskatu, ka palīdzības sniegšana materiālā veidā, vēstniecībai izvēloties nepieciešamās higiēnas preces no Grieķijas Migrācijas un Patvēruma lietu ministrijas sūtītā saraksta un nodrošinot to piegādi, ir "ātrs, izdevīgs un atbilstošs veids, kā apliecināt Latvijas solidaritāti Grieķijai sarežģītajā situācijā".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu