Varakļānu iedzīvotāji pirms Saeimas sēdes dosies protesta braucienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimai šodien trešajā lasījumā skatot administratīvi teritoriālās reformas likumprojektu, Varakļānu novada iedzīvotāji protesta braucienā aicinās deputātus pašvaldību pievienot Madonas novadam, informēja protesta akcijas rīkotājs Viktors Vilkaušs.

Viņš skaidroja, ka atlikušajā likumprojekta priekšlikumu izskatīšanas fāzē ir arī jautājums par Varakļānu novada iekļaušanu Madonas vai Rēzeknes novadā. Vilkaušs atsaucas uz aptauju, kad 84% aptaujas dalībnieku ir pauduši vēlmi pievienoties Madonas novadam, ar ko jau gandrīz 60 gadus saista ciešas administratīvās, ekonomiskās un kultūras saites.

Taču, viņaprāt, administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā parādīja, ka liela daļa Saeimā pārstāvēto politisko spēku varakļāniešu viedokli ignorē, un iedzīvotāji ir nobažījušies par līdzīga scenārija atkārtošanos trešajā lasījumā.

Tāpēc Varakļānu iedzīvotāji šodien no plkst.12 līdz 14 rīkos protesta braucienu ar smago lauksaimniecības tehniku divos virzienos, riņķojot maršrutā Rīgas iela - Kosmonautu iela - Rīgas-Rēzeknes šoseja, "atgādinot deputātiem nepieciešamību respektēt demokrātiski paustu iedzīvotāju viedokli un iekļaut Varakļānu novadu Madonas novadā". Paredzēts, ka protesta braucienā piedalīsies vairāki desmiti traktortehnikas vienību, kā arī vieglais un smagais autotransports.

Akcijas rīkotāji, līdzīgi kā citi reformas atbalstītāji, uzskata, ka Varakļānu iekļaušana Madonas novadā nekādi neapdraud vietējo iedzīvotāju latgalisko identitāti. Novadā darbojas divas folkloras kopas, kas popularizē latvisko un latgalisko dzīvesziņu, arī jauniešu deju kolektīvs, vidējās paaudzes deju kopa "Varakļāni", senioru tautu deju kopa "Varavīksne", sieviešu koris "Dzelvērte", Murmastienes deju kopa "Brāzma". Varakļānu vidusskolā ir tautas deju kolektīvi visās vecuma grupās un skolas koris. 

Jau ziņots, ka Saeimā šodien iecerēts turpināt darbu pie administratīvi teritoriālās reformas likumprojekta izskatīšana galīgajā lasījumā.

Sēdi plkst.14 paredzēts rīkot e-Saeimas sistēmā. Deputāti ir tikuši galā ar likuma ietvaram iesniegtajiem priekšlikumiem, patlaban strādājot ar priekšlikumiem, kas iesniegti likumprojekta pielikumam, kurā tiek nosauktas jaunās administratīvās teritorijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu