NASA astronaute kļūst par pirmo sievieti, kas sasniegusi Zemes hidrosfēras dziļāko punktu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

NASA Astronaute Keitija Salivana, kas bija pirmā sieviete vēsturē, kura veica izgājienu atklātā kosmosā, tagad kļuvusi par pirmo amerikāņu sievieti, kas nolaidusies dziļākajā vietā uz Zemes - Čelendžera dzelmē, kas atrodas Marianas dziļvagā. 

Astronaute un okeanogrāfe Keitija Salivana (68) aptuveni 10 916 metru dziļās vietas dibenu Marianas dziļvagas dienvidos kopā ar misijas finansētāju un pētnieku Viktoru Veskovo sasniedza svētdien un pavadīja tur aptuveni pusotru stundu. Pēc vairāku fotogrāfiju uzņemšanas viņi sāka četras stundas ilgo pacelšanās procesu, vēstīts ziņu izdevumā "The New York Times".

Atgriešanās laikā abi pētnieki sazinājās ar astronautiem Starptautiskajā Kosmosa stacijā, kas savukārt atrodas aptuveni 408 kilometrus virs Zemes. 

Marianas dziļvaga
Marianas dziļvaga Foto: Wikimedia Commons

“Man kā astronauta un okeanogrāfa hibrīdam šī bija ļoti īpaša diena,” teica Salivana. 

NASA komandai Salivana pievienojās 1978. gadā kā daļa no pirmās ASV astronautu grupas, kurā tika iekļauta arī sieviete. 1984. gada 11. oktobrī Salivana kļuva par pirmo amerikāņu sievieti, kas izgājusi atklātā kosmosā. 

Vēlāk viņa kļuva par Nacionālās okeāna un atmosfēras pētījumu pārvaldes administratori, jo viņu vienmēr ir fascinējis okeāns, kā viņa pati saka.  

Keitija Salivana
Keitija Salivana Foto: Wikimedia Commons

Čelendžera dzelme (The Challenger Deep) tika atklāta ar kuģi “H.M.S. Challenger”, kas no 1872. līdz 1876. gadam kuģoja apkārt pasaulei. Kopš tā laika ir veikti vairāki mērījumi, lai noskaidrotu, cik īsti dziļa ir šī vieta, kā arī vēl nerimst diskusijas par to, kurš tad īsti bija pirmais cilvēks, kurš sasniedza to. 2019. gada aprīlī Veskovo paziņoja, ka tas ir bijis viņš, tomēr “Titānika” režisors Džeimss Kamerons tam nepiekrita, apgalvojot, ka viņš ir bijis dziļāk.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu