Daugavas HES elektroapgādes traucējuma laikā palielina jaudu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere / LETA

AS "Latvenergo" Daugavas hidroelektrostaciju (HES) kaskāde operatīvi palielināja ražošanas jaudu, lai mazinātu šodienas elektroapgādes traucējuma 330 kilovoltu (kV) elektrotīklā izraisītās sekas, informēja "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere.

Viņa skaidroja, ka atslēguma brīdī būtiski samazinājās elektroenerģijas ražošanas apjomi "Latvenergo" termoelektrocentrālēs (TEC), tādēļ pieprasījuma slodzi daļēji kompensēja "Latvenergo" hidroelektrostaciju operatīva ieslēgšana, HES pildot avārijas rezervju nodrošinājuma lomu. Pašreiz Latvijas energosistēma ir elektrības eksportētāja, jo kaimiņvalstīs enerģijas ražošana ir niecīga pieejamo jaudu, plānotu atslēgumu un vasaras remontu dēļ.

Elektroapgādes traucējums skāra ne vien Daugavas labā krasta klientu apgādi Rīgā, bet arī atslēdza "Latvenergo" TEC-2 ģenerējošās iekārtas, tādēļ būtiska nozīme Latvijas elektrosistēmas apgādē bija visu triju Daugavas HES darbībai.

TEC-2 darbība pēc elektroapgādes atjaunošanas tika atsākta plkst.12:30 un tas pakāpeniski normalizē situāciju elektrotīklā, jo Daugavā patlaban nav tādas pieteces, kas ar hidroresursiem ļautu nodrošināt pieprasījumu ilgstošā periodā.

Jau ziņots, ka otrdienas rītā elektrības padeve Rīgā tika traucēta saistībā ar kabeļa atslēgšanos starp TEC-1 un Imantas apakšstaciju.

Elektroapgādes traucējumi bija vairāk nekā 160 000 klientu daļā Rīgas un Pierīgas, kā arī Limbažu apkaimē, Siguldas apkaimē un Ogrē.

Plkst.11.14 tika pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un elektroapgāde atjaunota no pārvades tīkla puses.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola apliecināja, ka otrdien apmēram plkst.9.35 saņemts izsaukums uz Starta ielu Teikas tuvumā, kur pēc sākotnējās informācijas noticis sprādziens kanalizācijas šahtā un bija redzami dūmi.

Vēlāk noskaidrojās, ka 0,2 kvadrātmetru platībā šahtā dega augstsprieguma kabeļi, taču negadījums nebija tik nopietns, lai pielietotu dzēšanas līdzekļus. Plkst.11.18 VUGD palīdzība notikuma vietā vairs nebija nepieciešama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu