Sabiedriskās ēdināšanas vietās jābūt ne mazāk kā četriem kvadrātmetriem uz vienu apmeklētāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova / LETA

 Sabiedriskās ēdināšanas vietās būs jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju, kā arī pagarināts ēdināšanas iestāžu atļautais darba laiks - darbu varēs sākt no plkst.6.30 un beigt plkst.2, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Otrdien Ministru kabinets apstiprināja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos noteikumus "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", kas cita starp nosaka arī turpmākās darbības nosacījumus tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem.

No noteikumiem izriet, ka turpmāk tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietās jānodrošina ne mazāk kā četri kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības uz vienu apmeklētāju. Visi citi iepriekš ieviestie ierobežojumi tirdzniecības pakalpojumu sniedzējiem tiek atcelti.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā papildu būs jānodrošina, ka tiek ievērota divu metru distance starp galdiņiem, ja starp tiem nav izveidota norobežojoša siena.

Iekštelpās pie viena galdiņa nevarēs atrasties vairāk par četriem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, savukārt ārā pie viena galdiņa nevarēs atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Ēdināšanas iestādēm jānodrošina iespēja apmeklētājiem iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai. Ēdināšanas iestādēs galda piederumu, trauku komplektu un salvešu izsniegšana jānodrošina katram apmeklētājam individuāli, savukārt pēc katra apmeklētāja ēdienreizes ir jāveic galdiņu dezinfekcija.

Noteikumi paredz, ka sabiedriskās ēdināšanas vietas darbu varēs uzsākt ne agrāk kā plkst.6.30 un beigt ne vēlāk kā plkst.2.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pauda gandarījumu, ka šodien valdībā panākta vienošanās pagarināt darba laiku ēdināšanas uzņēmumiem līdz plkst.2, tomēr vienlaikus valdībā neguva atbalstu ministra priekšlikums atcelt nosacījumu nodrošināt ne mazāk kā četri metri no publiski pieejamās telpu platības uz vienu apmeklētāju.

"Uzskatu, ka uzņēmumiem ir noteiktas arī citas sociālās distancēšanās prasības apmeklētājiem pie galdiņiem, kas nodrošinās drošu klientu apkalpošanu. Līdz ar to ceru, ka, nākamajā reizē lemjot par ierobežojumu mazināšanu, četru metru nosacījums uz vienu apmeklētāju tiks atcelts," sacīja Vitenbergs.

Vienlaikus noteikumos ir definētas prasības dažāda veida pasākumu, piemēram, kāzu, izlaidumu u.c. svinību, banketu utt. organizēšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās, nosakot personu skaitu dažādos laika periodos, kā arī nosakot vispārīgās prasības kontrolēt cilvēku plūsmu, lai novērstu drūzmēšanos pie ieejām, izejām, tualetēm utml.

Pasākumu vai saimniecisko pakalpojumu sniegšanās vietās no 10.jūnija līdz 30.jūnijam vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki iekštelpās un 300 cilvēki ārā. No 1.jūlija līdz 31.jūlijam vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 100 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka kā 1000 kvadrātmetriem, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka nekā 1000 kvadrātmetri, un 1000 cilvēki ārā.

No 1.augusta līdz 31.augustam pasākumā vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 250 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir mazāka nekā 1000 kvadrātmetri, 500 cilvēki iekštelpās, kuru kopējā publisko telpu platība ir lielāka nekā 1000 kvadrātmetri, un 1000 cilvēki ārā.

EM piebilda, ka noteiktais maksimālais personu skaits neietver darbiniekus. Tāpat atcelta ierobežojošā norma par pasākuma norises ilgumu, taču ir jāveic regulāra telpu vēdināšana, un joprojām jāievēro noteiktā darba laika prasība - ne agrāk kā plkst.6.30 un ne vēlāk kā plkst.2.

Vienlaikus, organizējot pasākumu vai sniedzot saimniecisku pakalpojumu objektā, kura kopējā publisko telpu platība pārsniedz 1000 kvadrātmetrus, ja iespējams, ir jāveic cilvēku uzskaite, kas atrodas telpās. Tāpat jānodrošina, ka pasākuma norises vietā atrodas ne vairāk kā 50% no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises vai saimniecisko pakalpojuma sniegšanas telpas platība un infrastruktūra, kā arī uz vienu personu tiek nodrošināti ne mazāk kā četri kvadrātmetri no pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas telpas platības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu