Kariņš uzdevis izvērtēt šodien Rīgā piedzīvoto elektroenerģijas pārrāvumu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrība. Ilustratīvs attēls
Elektrība. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzdevis nozaru ministriem izvērtēt šorīt Rīgā piedzīvoto elektroenerģijas pārrāvumu, pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem paziņoja premjers. 

Kariņš norādīja, ka šodien ticis pārrunāts jautājums par elektroenerģijas pārrāvumu Rīgā.

Attiecīgi Ministru prezidents uzdevis ekonomikas ministram Jānim Vitenbergam (KPV LV) un iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV) veikt analīzi par notikušo. Tāpat ministriem uzdots izstrādāt priekšlikumus, lai šāda situācija vairs neatkārtotos.

Savukārt "KPV LV" aicina Kariņu par elektroapgādes krīzi prasīt paskaidrojumu nevis no ekonomikas un iekšlietu ministra, bet no finanšu ministra Jāņa Reira (JV), kura ministrijas pārraudzībā ir "Augstsprieguma tīkls".

"Jau vēsturiski "Augstsprieguma tīkls" uzraugošā ministrija ir Finanšu ministrija, un tās darbībai nav nekādas saistības ne ar Ekonomikas, ne ar Iekšlietu ministriju," uzsver "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens.

Pucens pauž, ka, ja premjers vēlas kādam paprasīt paskaidrojumus par tā darbu un veikt analīzi, tad to var darīt, vēršoties pie pareizām amatpersonām, kas šoreiz ir Reirs.

"Mēs noteikti prasīsim arī Kariņam skaidrot viņa vēršanos pret mūsu ministriem zinot, ka tā nav viņu atbildības joma," uzsvēra politiķis, kurš norāda, ka "KPV LV" aicina premjeru būt korektam.

Kā skaidroja Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs, Ministru prezidenta uzdevums iekšlietu un ekonomikas ministriem izriet no Civilās aizsardzības un katastrofas pārvaldīšanas likuma. Ministriem uzdots izvērtēt un iesniegt priekšlikumus par iespējamiem nepieciešamiem uzlabojumiem saistībā ar šorīt Rīgā piedzīvoto elektroenerģijas pārrāvumu.

Atbilstoši likumam par lieliem negadījumiem enerģētikas jomā atbildīga ir Ekonomikas ministrija, savukārt Iekšlietu ministrijas padotībā esošais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vada, koordinē un kontrolē civilās aizsardzības sistēmas darbību. Ekonomikas ministrs ir arī Valsts enerģētiskās krīzes centra vadītājs, norāda Kariņa pārstāvis.

Jau ziņots, ka otrdienas rītā elektrības padeve Rīgā tika traucēta saistībā ar kabeļa atslēgšanos starp TEC-1 un Imantas apakšstaciju.

Elektroapgādes traucējumi bija vairāk nekā 160 000 klientu daļā Rīgas un Pierīgas, kā arī Limbažu apkaimē, Siguldas apkaimē un Ogrē.

Plkst.11.14 tika pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un elektroapgāde atjaunota no pārvades tīkla puses.

AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks žurnālistiem skaidroja, ka vēl nav noskaidrots šorīt notikušā elektrotīkla kabeļa bojājuma iemesls, bet

vainojams varētu būt defekts izolācijas materiālā, ko varēja izraisīt gan lietavas, gan zibens spēriens, kura rezultātā kabelī ieplūdusi papildu strāva.

Pašreiz bojātā kabeļa līnija ir remontā, laboratorija veic mērījumus un pētījumus ar bojājuma vietu. "Acīmredzot savienojošajā akā ir bijis izslēgums, kur līdz ar to veidojies neliels sprādziens," skaidroja Boks, piebilstot, ka eksperti strādā, lai izvērtētu situāciju. Kabeļa remonts prasīs nedēļas. Viņš uzsvēra, ka pie iemesla noskaidrošanas pašreiz strādā eksperti, un konkrētāk tas varētu būt zināms jau rīt.

Viņš teica, ka plkst.9.34 tika konstatēs bojājums 330 kilovoltu (kV) kabelī, kas arī šķērso Daugavu un iet no TEC-1 uz Imantas apakšstaciju. "Šis kabelis šai brīdī tiešām bija noslogots, jo mums ir tāds remonta režīms izveidojies Rīgā, ka TEC-2 ar visu savu jaudu ap 800 megavatiem (MW) un TEC-1 ar jaudu 60 MW tika izdots uz Pārdaugavas pusi uz Imantu pa šo kabeli, jo otrs 330 kV savienojums, kas ir uz Salaspili, pašreiz ir remonta atslēgumā saistībā ar līnijas izbūvi un rekonstrukciju," stāstīja Boks.

Viņš skaidroja, ka bojājumu rezultātā kabelis atslēdzās, un visa minētā jauda palika 110 kV tīklā, kas savukārt tika pārslogots. Tāpēc nostrādāja pārslodzes automātikas, kas ir dalīšanas vietās, un atslēdzās 110 kV tīkls no Limbažiem caur Siguldu uz Ogri.

Dispečeri operatīvi veica darbības, lai tīklu sakārtotu. TEC-2 un TEC-1 bloki atslēdzās, tīkls tika sadalīts un atkal pa posmiem pieslēgts. "Tas bija liels pārbaudījums gan energosistēmai, gan elektrības lietotājiem,"

teica Boks, uzsverot, ka negadījums deva iespēju pārliecināties, "cik gatavi mēs esam šādiem bojājumiem" un cik ātri ir iespējams reaģēt, lai tos novērstu.

Runājot par iemesliem, kas radīja bojājumu, Boks teica, ka šobrīd, kamēr savienojumi nav atrakti un uz vietas izpētīti, ir aizdomas, ka izolācijas materiālā varētu būt bijis kāds defekts, visticamāk, savienojuma vietā, kas izsauca izolācijas bojājumu.

"Jaudas, kas iet pa šādu kabeli, ir milzīgas, un šāda bojājuma gadījumā tas ir reāls sprādziens ar pilnīgu kabeļa fāzes bojājumu," teica Boks, skaidrojot, ka, visticamāk, tas ir rezultāts vai nu mitriem apstākļiem, kas radušies pēdējo lietavu laikā, vai izolācijas bojājumi zibens spēriena laikā. Precīzu bojājuma iemeslu varēs noteikt tad, kad eksperti būs izvērtējuši.

Pašreiz konkrētais 330 kV kabelis nestrādā, jo ir atslēgts uz remontu, bet Daugavas kreisajā krastā un arī no Salaspils apakšstacijas uz visu Latviju viss strādā.

Uz jautājumu, vai kaut kas līdzīgs varētu atkārtoties tuvākajās dienās, ņemot vērā, ka šis kabelis ir atslēgts, Boks atbildēja noliedzoši, skaidrojot, ka TEC jaudas ir ierobežotas līdz 400 MW TEC-2, tāpēc šādas pārslodzes rasties vairs nevar.

"Izvērtēsim visus rezultātus pēc šī notikuma, tai skaitā arī komunikācijas uzlabošanas iespējas, jo, acīmredzot, mums jāuzlabo arī apziņošanas iesējas," teica Boks.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu