Mistisko radio uzliesmojumu aktivitātē novērots 157 dienu cikls

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Radioteleskops
Radioteleskops Foto: Unsplash

Astronomi vēl vienā nesaprotamo radio uzliesmojumu gadījumā novērojuši aktivitātes ciklu, kas varētu sniegt nozīmīgu pavedienu šīs kosmosa mistērijas atšifrēšanā. 

Ātrie radio uzliesmojumi (FRB) ir ārkārtīgi spoži un spēcīgi gaismas uzliesmojumi kosmosa dzīlēs. Tie ir tikai dažas milisekundes gari, bet atbrīvo tik daudz enerģijas, cik mūsu Saule gadsimta laikā. 

Pirmo reizi šos uzliesmojumus novēroja 2007. gadā, tomēr to iemesls joprojām nav īsti skaidrs. Potenciālo skaidrojumu vidū ir gan superblīvu neitronu zvaigžņu sadursme, gan augsti attīstīta citplanētiešu civilizācija. 

Līdz šim ir atklāti vairāk nekā 100 “FRB”, un lielākā daļa no tiem ir vienreizēji. Šā gada janvārī astronomi ziņoja par to, ka atkārtotais uzliesmojums “FRB 180916.J0158+65” atkārtojas 16 dienu ciklā, proti, 4 dienas notiek uzliesmojumi, bet 12 dienas valda klusums. 

Tagad zinātnieki atklājuši, ka aktivitātes cikls raksturīgs vēl vienam atkārtoto uzliesmojumu avotam. 

Pētnieki ar 76 metrus plato Lovela teleskopu piecus gadus novēroja “FRB 121102”, atklājot, ka uzliesmojumi notiek 157 dienu ciklā, proti, 90 dienas notiek uzliesmojumi, bet 67 dienas valda klusums, rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" un bez maksas lasāms šeit.

Nav īsti skaidrs, kas slēpjas aiz šādas cikliskas aktivitātes, tomēr zinātniekiem ir dažas idejas. Piemēram, periodiskus uzliesmojumus varētu izraisīt svārstības ārkārtīgi magnetizētas neitronu zvaigznes jeb magnetāra asī. 

“Šis atklājums uzsver to, cik ļoti maz mēs zinām par “FRB” izcelsmi. Ir vajadzīgi vēl tālāki citu “FRB” pētījumi un novērojumi, lai dabūtu skaidrāku bildi par šiem periodiskajiem uzliesmojumiem un to avotu,” komentēja viens no pētījuma autoriem Dankans Lorimers. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu