Vai mīklainā Zviedrijas premjera slepkavības lieta beidzot atrisināta? (4)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

34 gadus neatrisinātajā Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavības lietā ir jauns aizdomās turamais, paziņojis Zviedrijas galvenais prokurors Kristers Petešons.

Aizdomās turētais ir Stigs Engstrems. Viņš strādāja apdrošināšanas kompānijā "Skandia", kura atradās netālu no slepkavības vietas, un bija viens no apmēram 20 cilvēkiem, kas slepkavības brīdī atradās netālu. Taču, tā kā Engstrems ir miris, vairākus gadu desmitus ilgusī izmeklēšana tiks izbeigta.

"Es domāju, ka mēs esam aizgājuši tik tālu, cik no mums varēja prasīt," sacīja Petešons. "Tā kā [Engstrems] ir miris, es nevaru viņam izvirzīt apsūdzības vai izvaicāt viņu. Tāpēc es izlēmu slēgt izmeklēšanu."

Palme tika nošauts 1986.gada 28.februāra vakarā, kad ar sievu devās prom no kinoteātra Stokholmā. Pāri nepavadīja miesassargi.

Palmes sieva Līsbeta tika ievainota, un vēlāk kā slepkavu identificēja iepriekš sodīto Kristeru Peteršonu (nav radniecības ar pašreizējo prokuroru), kuru notiesāja, bet vēlāk attaisnoja. 

Engstrems "Skandia" bija grafiskais dizaineris. Policija Engstremu izjautāja izmeklēšanas pirmajās dienās, taču tikai 2017.gadā viņa vārds izskanēja saistībā ar aizdomām, ka tieši viņš varētu būt Palmes slepkava.

Engstrema versija par notikušo atšķīrās no pārējiem aculieciniekiem. Tolaik policisti Engstremu uzskatīja par neuzticamu liecinieku, kurš vienkārši pārspīlēja savu lomu šajā notikumā.

Prokurors skaidro, ka Engstrems slepkavības dienā valkāja drēbes, kas sakrita ar citu aculiecinieku aprakstiem par bēgošu cilvēku, kas varētu būt bijis slepkava. Pārējie liecinieki, kuri atradās slepkavības vietas tuvumā, neatcerējās tur redzējuši Engstremu, lai arī viņš pats uzstāja, ka esot svarīgs liecinieks. Engstrema stāstītais par viņa rīcību pēc slepkavības daļēji sakrīt ar maršrutu, kādu slepkava izmantoja bēgšanai.

"Informācija liek domāt, ka viņš bija notikuma vietā, taču pavisam citādā lomā, nekā viņš vēlējās pasniegt," sacīja Petešons.

Zināms arī tas, ka Engstremam bija pieejami ieroči un ka viņš kritizēja Palmes kreisi orientēto politiku.

Kā pavēstīja Petešons, Engstrems mācējis apieties ar ieročiem un bijis šaušanas kluba biedrs un viņam bijis draugs ieroču kolekcionārs, taču "mēs nevaram ielikt šaujamieroci viņa rokā".

Palmes slepkavībā izmantotais revolveris tā arī nav atrasts.

Engstrems nomira 2000.gadā. Tā kā aizdomās turamo nevar tiesāt, izmeklēšana tiks izbeigta, trešdien preses konferencē paziņoja Petešons.

Izmeklēšanas gaitā pratināti vairāk nekā 10 000 cilvēki, no kuriem 130 uzņēmušies atbildību par Palmes slepkavību. 

Petešons pārņēma izmeklēšanu 2017.gadā un solīja, ka šovasar tā beidzot tikšot noslēgta.

Palmes slepkavība savulaik izraisīja šoku Zviedrijas sabiedrībā un satricināja Zviedrijas kā miermīlīgas un drošas valsts tēlu, kur politiķi sabiedrībā var atrasties, neraizējoties par savu drošību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu