Mūsu dzīves gaida neatgriezeniskas pārmaiņas jeb kā Covid-19 krīze ietekmējusi biznesu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pēdējo nedēļu laikā tuneļa galā ir parādījusies gaisma. Valdības visā pasaulē lemj par ierobežojumu atcelšanu un ekonomikas atdzīvināšanu. Uzņēmumi strādā pie jaunām normām un regulējumiem, lai atrašanās darba vietās būtu veselībai drošāka. Daudz tiek runāts par “jauno normālo” - dažādiem dzīves aspektiem, kas pēc Covid-19 krīzes būs mainījušies. Izdevums “Forbes” ir apkopojis četrus galvenos biznesa aspektus, kas vairs nebūs tādi kā agrāk.

Jāņem vērā, ka pārmaiņas vienmēr ir bijušas normāla dzīves sastāvdaļa, un ne tikai cilvēkiem, bet arī uzņēmumiem ir nepieciešams mainīties un iet uz priekšu, lai sasniegtu arvien labākus rezultātus. Šoreiz – domājot arī par veselību.

Cilvēki ļoti bieži domā par to, kā dzīve un bizness izskatīsies laika posmā, kad beidzot varēs teikt - “Covid-19 mums ir aiz muguras”. Vai tā tiešām būs? Domājams, ka paies vairāki gadi, līdz varēsim atviegloti uzelpot, jo slimība būs pilnībā apspiesta. Tomēr, pat ja arī slimību izdosies pilnībā uzvarēt, tās atstātais psiholoģiskais efekts paliks ar mums uz visiem laikiem, un tas noteikti mainīs veidu, kā dzīvojam.

"Forbes" apskatnieks Šeps Haikens raksta, ka būs izaugusi paaudze, kas piedzīvoja laiku, kad pēkšņi, vienā dienā mācības no skolas pārcēlās uz mājām, nenotika izlaidumi, savukārt vecāki vai nu arī sāka strādāt no mājām, vai zaudēja darbu pavisam. Jaunie cilvēki, kuri tikko pabeiguši augstskolu, iespējams, uzreiz nevarēs sākt darba gaitas un būs jāgaida vēl nenoteikts laiks, kad beidzot būs iespējams domāt par savas – pieaugušā cilvēka dzīves sākšanu.

Ļoti daudziem šis laiks ir bijis ļoti slikts, un 2020. gada pirmā puse noteikti atmiņā paliks kā murgs. Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās, bailes no nezināmas slimības un nāves – tas viss zemapziņā pavadīs mūs līdz dzīves beigām. Piemēram, vecāku paaudžu cilvēkiem, kuri ir dzīvojuši Lielās depresijas laikā, vēl līdz šai dienai ir paradums veidot uzkrājumus, lai vienā dienā nepaliktu ar tukšām kabatām.

Skatoties nākotnē, aktuāli ir jautājumi – kas mainīsies? Kā dzīvosim? Citiem vārdiem, kā pasaule izskatīsies pēc pandēmijas?

Attālinātais darbs ir uz palikšanu

Kamēr daudzi uzņēmumi turpinās pulcēt savus darbiniekus atpakaļ birojos, vairākas organizācijas ir mācījušās no attālināta darba. Šajā laikā ir izdevies noskaidrot, ka darbs no mājām var būt ne tikai alternatīva darbam no biroja, bet arī nest zināmus augļus. Vairāki uzņēmumu vadītāji sacīja, ka viņi ir gatavi samazināt savu biroju lielumu un pat pārcelties uz mazākiem birojiem, izstrādājot jaunu – attālināta darba stratēģiju.

Tā, piemēram, dažādos sakaru centros visā pasaulē ir daudz cilvēku, kas strādā no mājām. Paredzams, ka šajā jomā attālināti strādājošo skaits turpinās palielināties. Ne visi uzņēmumi turpinās darbu attālināti, taču – tas tāpat var atstāt ietekmi uz komerciālā nekustamā īpašuma tirgu.

Klientu apkalpošanas vadlīnijas tiks mainītas

Uzņēmumi ir daudz domājuši par to, kā varētu izskatīties jaunā kārtība, kāda būs pēcpandēmijas pasaule. Daudzi eksperti ir norādījuši, ka klientu apkalpošana nebūs tāda, kāda tā bija agrāk. Biznesa procesi un darbaspēka plūsma mainās, lai pielāgotos tam, kā pēc pandēmijas rīkosies arī klienti.

Tā, piemēram, kompānijas “LogMeIn” vadītājs Raiens Lesters sacīja: “Zīmoliem nekas cits neatliks, kā atteikties no vecajām klientu apkalpošanas tradīcijām un veidot jaunas metodes, jo sabiedrības uzvedība būs krietni citādāka. Covid-19 dēļ būs radusies ļoti liela uzmanība pret veselību.”

“Digitālais laikmets” ir kļuvis par “hipertelpu”

Jēdziens “hipertelpa” ir atsauce uz zinātnisko fantastiku. Plašākais šā jēdziena lietojums ir vērojams filmā “Zvaigžņu kari”, kad Hans Solo jaunajam Lūkam Skaivokeram sacīja: “Ceļošana hipertelpā nav tas pats, kas kult graudus, draugs!” Ja esi seriāla “Sky Trek” fans, tad arī šeit tiek runāts par līdzīgu konceptu.

Tehnoloģijas jau sen ir mūsu vidū, taču pēdējo trīs mēnešu laikā mēs vairāk tās esam sākuši lietot savā ikdienas un profesionālajā dzīvē. Esošu tehnoloģiju lietošana dzīvē ir radījusi jaunu digitālo bumu. Piemēram, videokonferenču iespēja pastāv gadiem ilgi, taču tā tika visai reti izmantota. Šodien uzņēmumi savas sapulces rīko attālināti un plāno, kā efektīvāk tās izmantot nākotnē.

Ir skaidrs, ka videokonferenču pakalpojumi tiks izmantoti ļoti bieži arī pēc Covid-19 krīzes, aizstājot klātienes tikšanos, tādējādi ietaupot laiku. Tāpat – jo vairāk cilvēku šīs tehnoloģijas izmantos, jo komfortablāk tās jutīsies.

Pagaidu darbu ekonomikas izaugsme

Ēdienu piegāde ar “Bolt”, “Wolt” un citiem pakalpojumiem ir pieredzējusi ļoti lielu pieaugumu šīs pandēmijas laikā. Vienīgais jautājums, kas šeit ir ļoti satraucošs, – veselības drošība.

Vienmēr ir bijuši cilvēki, kas vēlas veikt dažādus pakalpojumus, lai vienkārši piepelnītos. Skaidrs tas, ka šāda pagaidu darbu ekonomika turpinās piedzīvot kāpumu, un ne tikai ēdienu piegādes jomā – arī citu jomu pārstāvji – kā, piemēram, remontdarbu palīgi, arvien vairāk būs nepieciešami dažādu darbu veikšanai.

Pārmaiņas ir nenovēršamas

Covid-19 pandēmija ir paātrinājusi daudzus procesus, kas iepriekš lēnām jau virzījās uz priekšu. Kurš gan vēl šā gada sākumā varēja zināt, kā pasaule mainīsies vien dažu mēnešu laikā? Tagad cilvēkiem ļoti svarīgi ir adaptēties “jaunajiem normālajiem” noteikumiem, lai droši varētu turpināt iepriekš iesāktos darbus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu