Lai nodedzinātu auto, nevajag daudz. Pietiek ar mazu stikla pudelīti (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Sadeguša auto vraks
Sadeguša auto vraks Foto: Unsplash

Ja cilvēkam piemīt netikums automobiļa salonā uzsmēķēt, uzēst hamburgeru vai kūpinātu zivi, vai auto vienkārši ir vecs, tā saimnieks lietojuma seku likvidēšanā nereti ķeras pie gaisa atsvaidzinātāja. 

Jaunāks un tīrāks auto no tā nekļūst, taču svaigāk smaržo gan. Tomēr izrādās, ka daži no tirdzniecībā pieejamajiem gaisa atsvaidzinātājiem var izspēlēt ļaunu joku, ja tie iepildīti stikla trauciņos, kas nostrādā kā saules staru savācējlēca un tos koncentrē vienā punktā. Ja tā notiek, tad līdz mašīnas nodegšanai ir viens solis, kā to pierādīja nelaimes gadījums ar laimīgu iznākumu kādu Volvo automobilī.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kā raidījumam Bez Tabu stāsta automobiļa saimnieks, viņš nolēmis pamēģināt šķidro atsvaidzinātāju un jau ar pirmo reizi "vinnējis šādā loterijā". Diemžēl šajā loterijā par laimestu pašam arī jāsamaksā, un Volvo gadījumā tas būs salona kosmētiskais remonts. Jāteic gan - labi, ka tā, jo varēja būt arī ļaunāk. Volvo saimnieks Ainis atceras, ka paziņām uz palodzes atstāta ūdens pudele reiz sadedzinājusi koka galdu, kas bija istabas vidū. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Risks, ka tā var notikt, ir niecīgs. Tomēr RTU profesors, fizikas doktors Juris Blūms norāda, ka objekts ar izliektu virsmu safokusē gaismas starus, un pudelītēm pamatne visbiežāk ir izliekta, tātad tā darbojas kā lēca. Pēc viņa teiktā, līdzīgu postu kā mazā smaržu pudelīte Volvo automobilī, var nodarīt arī ar ūdeni pildīta plastmasas pudele. Tādēļ arī labāk parūpēties, lai šādi objekti nemētātos tiešos saules staros. "Stikla pudeles, stikla pudeles lauskas, it īpaši no pudeles apakšējās daļas, kas ir ar izliekumu, sausā zālājā var fokusēt starus vienā punktā un izraisīt ugunsgrēkus," - tā RTU profesors.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu