Noskaidrots, kādus bojājumus plašais elektropārrāvums nodarījis Austrumu slimnīcai (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Šonedēļ Rīgā notikušā elektroapgādes pārrāvuma dēļ Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcā bojāta strāvas stabilizācijas iekārta un magnētiskās rezonanses iekārtas automātiskie slēdži, pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Bojājumu iemesls bija svārstības elektrības pieplūdē, kas notika pirms pilnīgas elektroapgādes atjaunošanās.

Magnētiskās rezonanses iekārta, kas pērn iegādāta par 1,4 miljoniem eiro, atsāka funkcionēt jau tajā pašā dienā, tomēr tika bojāti iekārtas automātiskie slēdži, atzīmēja Paeglītis. Slēdžu nomaiņa, pēc pašreizējām aplēsēm, izmaksās aptuveni līdz 1000 eiro.

Pārrāvuma dēļ no ierindas izgājusi arī viena strāvas stabilizācijas iekārta - tās nomaiņai būs nepieciešami aptuveni no 35 000 līdz 40 000 eiro.

Skaidrojot, kā izdevies pasargāt slimnīcas dārgās iekārtas, Paeglītis norādīja, ka tām visām ir īslaicīgas strāvas padeves avoti, kas novērš svārstības. "Cits jautājums ir par to, ka katrai iekārtai nav iespējams nodrošināt īslaicīgu strāvas padeves avotu," atzīmēja slimnīcas vadītājs. Tāpēc pie īslaicīgas strāvas padeves avotiem slimnīcā pieslēgtas ir tikai dārgākās iekārtās.

Pārrāvuma brīdī nebija zināms, cik ilgi iestādei nebūs elektroapgāde, pie tam slimnīcas degvielas rezerves, kas nepieciešamas ģeneratoru darbināšanai, pietiek tikai ierobežotam laikam. "Tāpēc mēs nolēmām doties uz Pārdaugavas benzīntankiem, lai iepirktu degvielu, jo bija informācija, ka Pārdaugavā ir elektrība," klāstīja Paeglītis.

Turklāt, konstatējot, ka pieciem no četriem Austrumu slimnīcas stacionāriem pazudusi elektrība, tika ziņots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Operatīvās vadības centram, ka ārstniecības iestāde pārtrauc jaunu pacientu uzņemšanu. Saņemot šo informāciju, centrs apturēja jaunu pacientu nogādāšanu slimnīcā, tā vietā pacientus vedot uz Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcu.

Lai gan pārrāvuma brīdī 14 operāciju galdi bija aizņemti, pēc Paeglīša paustā, ģeneratori iedarbojās uzreiz, nodrošinot, ka neviens pacients necieš un tostarp sniedzot elektroapgādi intensīvās terapijas nodaļai.

Kā vēstīts, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" Paeglītis sacīja, ka elektroapgādes pārrāvums Austrumu slimnīcai radījis zaudējumus 50 000 eiro apmērā.

Paeglītis stāstīja, ka šāda situācija, kad elektrības traucējums bija ietekmējis tik plaši, bija pirmo reizi. Lai gan tas ietekmēja operāciju blokus un citas nodaļas slimnīcā, pacienti nebija cietuši, taču tas būtiski ietekmēja un, iespējams, pat sabojāja slimnīcas tehniku.

Viņš atzina, ka slimnīca vēl veic aprēķinus par zaudējumiem, kā arī par to, kas būtu jāiegādājas, lai palielinātu slimnīcas ģeneratoru jaudas. Par zaudējumu segšanu slimnīca plāno vērsties Veselības ministrijā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu