Turcijas parlaments atbalsta "kaimiņu patruļu" apbruņošanu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Turcijas parlaments ceturtdien apstiprinājis pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz piešķirt kaimiņu patruļām gandrīz tādas pašas tiesības kā policijai.

Likumprojekts tika pieņemts ar valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) un tās sabiedroto atbalstu, neskatoties uz opozīcijas bažām, ka likumprojekts piešķir pārāk lielu varu kaimiņu patruļām, kas nav kvalificēti drošības spēki.

Parlamentā vairākas dienas notika karstas debates par šo likumprojektu, kas beidzās ar fiziskām sadursmēm. Kāds opozīcijas deputāts otrdien apgalvoja, ka kolēģis no nacionālistu partijas viņu iedunkājis.

Kaimiņu patruļas līdz šim bijušas bruņotas tikai ar stekiem un svilpēm. 2008.gada tās tika aizliegtas un iekļautas policijas spēkos, bet 2016.gadā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana valdība pēc neveiksmīgā valsts apvērsuma mēģinājuma atjaunoja kaimiņu patruļas.

Kaimiņu patruļās darbojas vairāk nekā 21 000 cilvēku, tagad arī sievietes. Likumprojekts ļaus tām izmantot arī ieročus, apturēt transporta līdzekļus, veikt identifikācijas dokumentu pārbaudi un pārmeklēt cilvēkus. Taču tās nedrīkstēs aizturēt un nopratināt aizdomās turamos.

Valdība apgalvo, ka kaimiņu patruļas palīdz policijai un jaunās pilnvaras sekmēs policijas darbu. Valdība arī apgalvo, ka līdz ar kaimiņu patruļu atjaunošanu palielinājusies drošība.

Opozīcijā esošā Republikāņu tautas partija (CHP), kas ir lielākā likumprojekta pretiniece, un vēl divas partijas balsoja pret to, nodēvējot to par valdības mēģinājumu izveidot sev lojālu spēku.

Partijas arī paudušas bažas, ka kaimiņu patruļas, kas darbojas naktīs, kļūs par tādu kā morāles policiju, uzspiežot sabiedrībai valdības atbalstītās konservatīvās un reliģiskās vērtības.

Opozīcija arī norāda, ka process jaunu locekļu pieņemšanai kaimiņu patruļās ir necaurredzams, un pastāv aizdomas, ka pieņemti tiek valdošās partijas atbalstītāji.

Partijas arī kritizējušas valdību, ka tā nepievērš pietiekamu uzmanību jaunā koronavīrusa radīto seku, piemēram, bezdarba novēršanai, bet tā vietā koncentrējas uz drošības spēku stiprināšanu.

"Cilvēki ir zaudējuši savu darbus un algas (..). Kāds labums viņiem ir no kaimiņu patruļām? (..) Nepietiekami izglītotas masas, kas, iespējams, darbosies kā morāles policija," norādīja kāds Tautas demokrātiskās partijas deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu