Britu īpatnība - viļņoti žogi ap pagalmu (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Ja ierastais taisnais mūra žogs šķiet apnicīgs, iespējams, ir vērts pasmelties iedvesmu no britiem. Šeit viļņoti mūrēti žogi nav retums. Lūk, iemesls, kādēļ daudzviet Lielbritānijā pagalmus apņem viļņots mūra žogs.

Lielbritānijā viļņotos žogus dēvē pat krokainajiem vai serpentīna žogiem, un izrādās, tie ir visai populāri šaipusē. Parasti viļņotus žogus izmanto dārziem un pagalmiem, retāk - lai norobežotu māju no ielas. Varētu šķist, ka briti šādā veidā nedaudz izdaiļo savu pagalmu vai padara jestrāku ielas pusi, tomēr tam ir vairāk funkcionāls nekā estētisks skaidrojums. 

Foto: Wikimedia Commons

Vizuāli šādas viļņotas sienas rada iespaidu, ka tajās ir izmantots vairāk ķieģeļu nekā taisnās un plakanās sienās, tomēr tā, izrādās, nav taisnība. Viļņainu žogu celtniecībā tiek izmantots mazāk ķieģeļu, kas nozīmē, ka serpentīna mūris būs ekonomisks un izskatīsies arī amizantāk, vēsta portāls "MyModernMet". Bez izskata un ietaupījuma viļņots žogs būs arī stabilāks nekā tradicionālais mūris. 

Serpentīna mūriem Lielbritānijā ir visai sena vēsture - tie šajā apvidū ir bijuši jau kopš 18. gadsimta. Tolaik cilvēki ir izvēlējušies šāda veida žogus dienvidu pusē, radot nevienmērīgu apgaismojumu augiem, kas apzaļumo sētu. 

Foto: Wikimedia Commons

Viļņotas sētas ir visbiežāk novērotas Lielbritānijas grāfistē Safolkā, kā arī dažviet ASV. Uzskatāms, ka Ziemeļamerikas arhitektūrā šādu detaļu ieviesa kādreizējais Virdžīnijas gubernators Tomass Džefersons. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu