ECT: Tiesības uz vārda brīvību aizsargā aicinājumus boikotēt Izraēlu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas karogs. Ilustratīvs attēls.
Izraēlas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien nosprieda, ka tiesības uz vārda brīvību aizsargā arī palestīniešu aktīvistu un viņu atbalstītāju aicinājumus boikotēt Izraēlas produktus.

ECT lika Francijai izmaksāt kompensācijas 11 aktīvistiem, kas bija notiesāti par kūdīšanu uz diskrimināciju, jo viņi lielveikala pircējus aicināja boikotēt Izraēlas preces.

ECT lēmumu atzinīgi novērtējusi starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" un palestīniešu vadītā starptautiskā kustība "Boikots, investīciju atsaukšana un sankcijas" (BDS).

BDS aicina īstenot Izraēlas boikotu un vērst sankcijas pret Izraēlu, šādi cenšoties panākt, ka Izraēla aiziet no palestīniešu teritorijām un ļauj  palestīniešu bēgļiem atgriezties dzimtajās zemēs, kas tagad iekļautas Izraēlas teritorijā.

"Šīs dienas zīmīgais lēmums rada nozīmīgu precedentu, ar kuru būtu jāizbeidz ļaunprātīgi izmantot pretdiskriminācijas likumus, lai vērstos pret aktīvistiem, kas rīko kampaņas pret cilvēktiesību pārkāpumiem, ko Izraēla pastrādājusi pret palestīniešiem," norādīja "Amnesty International".

ECT lika Francijai katram aktīvistam maksāt 7380 eiro lielu kompensāciju.

Kā norādīja BDS, ECT spriedums ir "nozīmīgs trieciens Izraēlas karam pret solidaritāti ar palestīniešiem, kā arī "terorizēšanai un represijām", ko dažas Eiropas valdības izvērsušas pret kustības atbalstītājiem.

BDS izpelnījusies Francijas un Vācijas politiķu nosodījumu.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pērn Francijas ebreju kopienas jumtorganizācijai CRIF sacīja, ka "nebūs nekādu indulgenču attiecībā uz boikotu un BDS praksi, kas Francijā vairākkārt tikusi nosodīta un tiks nosodīta atkal".

Vācijas parlaments pērn pieņēma nesaistošu rezolūciju, ar kuru BDS tika atzīta par antisemītisku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu