Turcija bloķējusi ES flotes misijas pārbaudi Lībijas piekrastē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Azīzija (Lībija)
Azīzija (Lībija) Foto: Pixabay

Turcijas karakuģis nav ļāvis Eiropas Savienības (ES) jaunajai flotes misijai, kas uzrauga Lībijas ieroču embargo ievērošanu, pārbaudīt aizdomas izraisījušu kravas kuģi Lībijas piekrastes ūdeņos, ceturtdien pavēstīja Eiropas avoti.

Operācijas "Irini" Grieķijas flotes kuģis Lībijas piekrastē mēģinājis pārbaudīt kravas kuģi, bet tas saņēmis brīdinājumu no pavadošajiem Turcijas karakuģiem, vēsta mediji Turcijā un Grieķijā.

Operācijas "Irini" kuģis mēģinājis sazināties ar kravas kuģi, "bet atbilde nebija apstiprinoša" un inspekcija nevarēja notikt, norādīja ES pārstāvis sakariem ar presi ārlietu jautājumos Peters Stano.

"Mēs šobrīd esam procesā, lai pārbaudītu informāciju un iemeslus, kas tika sniegti šādai uzvedībai," sacīja amatpersona.

Ja aizdomas raisījušais kuģis vai pavadošie kuģi nedod atļauju, pārbaude nevar notikt, skaidroja Stano.

Tad jautājums tiek nodots ANO ekspertiem.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet valsts austrumdaļā bāzēto Tubrukas valdību atbalsta Krievija, Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

Situācija Lībijā saasinājās pērn, kad Tubrukas valdībai lojālie komandiera Halifas Haftara spēki aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai.

Operācija "Irini" tika uzsākta, lai apturētu bruņojuma piegādes Lībijā.

Kopš operācijas "Irini" uzsākšanas pagājušajā mēnesī operācijas kuģi inspekciju veikšanai komunicējuši ar 75 kuģiem, sacīja Stano, tiesa gan, neatklājot, cik daudzas reizes bijušas sekmīgas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu