"Brexit" atgriežas dienaskārtībā: nākamnedēļ Džonsons diskutēs ar ES līderiem (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Savienības (ES) līderi nākamnedēļ ar Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu apspriedīs situāciju sarunās par abu pušu attiecībām pēc "Brexit", kurās joprojām nav panākti vērā ņemami rezultāti.

Džonsona sarunas ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu, Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu un Eiropas Parlamenta prezidentu Dāvidu Sasoli notiks pirmdien videokonferences formātā.

"Apstiprināts, ka augsta līmeņa tikšanās starp ES un Apvienoto Karalisti  notiks 15.jūnijā," tviterī ierakstījis EK preses sekretārs Ēriks Mamers.

Jau ziņots, ka pēcbreksita sarunu ceturtā kārta pagājušajā nedēļā beidzās bez rezultātiem.

Sarunas, kas notika videokonferences formātā, beidzās ar neatrisinātām domstarpībām daudzos jautājumos, tostarp par noteikumiem uzņēmējdarbībai un zvejas tiesībām.

Lielbritānija ES pameta 31.janvārī, un abām pusēm ir laiks līdz gada beigām, lai vienotos par turpmākajām attiecībām.

Pašlaik Apvienotā Karaliste joprojām atrodas ES iekšējā tirgus un muitas ūnijas sastāvā, ir spiesta pakļautes bloka tiesību normām un veikt iemaksas tā budžetā. Taču, ja pārejas perioda laikā līdz gada beigām vienošanos neizdosies panākt, tirdzniecību starp abām pusēm turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) normas, kas paredz dažādas muitas barjeras. 

Jūnija beigas ir galējais termiņš, kad Londona var lūgt pārejas perioda pagarināšanu, ko Džonsons joprojām kategoriski noraida.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu