Foto: Sietlā izveidojusies no policijas brīva zona (87)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: David Ryder / AFP

Pirmdien Sietlā pēc sadursmēm starp protestētājiem un policiju tika uz laiku slēgts tur esošais policijas iecirknis. Pašlaik Kapitolhilas autonomā zona (Capitol Hill Autonomous Zone jeb CHAZ) ir rajons bez policijas uzraudzības, vēsta raidorganizācija BBC.

Kā radās CHAZ?

Pēdējo divu nedēļu laikā Sietlas Austrumu policijas iecirkņa apkaimē notika konfrontācijas starp policiju un protestētājiem, kuri izgāja ielās pēc Džordža Floida nonāvēšanas aizturēšanas laikā. Vašingtonas štata gubernators uz turieni nosūtīja Nacionālo gvardi, bet Sietlas mērs noteica komandantstundu. 

Saskaņā ar vietējo mediju ziņām, vardarbīgākajās epizodēs protestētāji policijai svieda ar Molotova kokteiļiem, tika aizdedzinātas automašīnas un notika veikalu izlaupīšana.

Nedēļas nogalē Sietlas policija lietoja asaru gāzi un dūmu granātas, lai izklīdinātu protestētājus. Sietlas dome nopēla policijas departamentu par to, ka policija pret protestētājiem esot izturējusies pārāk vardarbīgi. Šīs nedēļas sākumā mērs lika nojaukt pie policijas iecirkņa esošās barikādes, un pats iecirknis uz laiku pārtrauca darbību.

Foto: David Ryder / AFP

Protestētāji pārņēma apmēram sešus kvartālus lielu teritoriju Kapitolhilā - Sietlas modīgajā mākslinieku rajonā, kur pēdējos gados ievērojami pieaugusi ekonomiskā nevienlīdzība, jo aktīvās tehnoloģiju industrijas dēļ strauji augušas nekustamo īpašumu cenas.

Vietējie mediji raksta, ka pēc policijas aiziešanas vardarbība esot beigusies. CHAZ šonedēļ valdot festivālam līdzīga atmosfēra - dzejas lasījumi un mūzika, kā arī tiekot sacītas runas un veidotas piemiņas vietas policijas vardarbības upuriem.

Foto: David Ryder / AFP / Scanpix

Protestētāji stāsta, ka autonomajā zonā neesot līderu. Taču to apsargā bruņoti brīvprātīgie, kuri prasa uzrādīt personu apliecinošu dokumentu cilvēkiem, kuri vēlas ieiet zonā.

"Es domāju, ka CHAZ parāda tikai daļiņu no realitātes, kāda mums varētu būt," norāda 28 gadus vecais Dea Šiks Kims, viens no daudzajiem CHAZ aktīvistiem. "Tas parāda, ka policejiska valsts nav nepieciešama."

Pašlaik nav iespējams prognozēt, cik ilgi CHAZ pastāvēs vai kāds būs tās tālākais liktenis.

Ko saka Tramps, mērs un policija?

ASV prezidents Donalds Tramps savos tvītos nosaucis protestētājus par "vietējiem teroristiem", kuri "sagrābuši Sietlu". Viņš arī nopēla Vašingtonas gubernatoru Džeju Insliju.

"Nekavējoties atgūstiet kontroli pār savu pilsētu," ceturtdien tvītoja Tramps. "Ja jūs to nedarīsiet, to izdarīšu es."

Taču štata un pilsētas pārvalde ir citās domās. 

"Cilvēkam, kurš ir absolūti nespējīgs pārvaldīt [valsti], vajadzētu turēties tālāk no Vašingtonas štata darīšanām," tviterī atbildēja Inslijs.

Sietlas mērs Dženija Durkana iestājās par tiesībām protestēt un sacīja Trampam: "Dari tā, lai mēs visi esam drošībā. Ej atpakaļ uz savu bunkuru."

"Draudi iebrukt Sietlā, sarīdīt cilvēkus vienu pret otru un musināt uz vardarbību mūsu pilsētā - šāda rīcība ir ne tikai nelūgta, bet tā būtu arī nelikumīga," uzsvēra Durkana.

Savukārt policija norādījusi, ka vēloties atkal atvērt iecirkni. Trešdien policijas priekšnieces vietniece Deanna Nolete sacīja, ka iecirknis tika pamests bailēs par vandalismu vai pat tā nodedzināšanu. Protestētāju uzslietās barikādes daļu apkaimes iedzīvotāju biedē.

Policijas priekšniece Karmena Besta ceturtdien norādīja, ka neesot patiesi apgalvojumi, ka zonā notiekot rekets pret iedzīvotājiem un veikaliem. Tie esot balstīti uz anekdotiskiem gadījumiem, taču neparādot kopējo situāciju.

Parasti policija uz izsaukumiem rajonā ierodas piecu līdz 18 minūšu laikā, taču tagad tas prasot gandrīz stundu, norādīja Besta. Tas nozīmē, ka policija nespēj atbildēt uz izsaukumiem, kas pieprasa ātru policijas reakciju.

Komentāri (87)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu