Džonsons pieminekļu pretiniekus nodēvē par "ekstrēmistiem" (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons.
Boriss Džonsons. Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons piektdien paziņojis, ka pret rasismu vērstos protestus ir "pārņēmuši ekstrēmisti", kas uzbrūk nacionālajiem pieminekļiem, cenšoties "cenzēt mūsu pagātni".

"Ir pilnīgi skaidrs, ka protestus diemžēl ir pārņēmuši vardarbīgi noskaņoti ekstrēmisti," tviterī izplatītajā paziņojumā norādījis Džonsons.

Tikmēr pirms nedēļas nogalē gaidāmajām kārtējām protesta akcijām policija Londonā ar dēļu vairogiem aizsegusi virkni ievērojamu pieminekļu un statuju.

Pagājušās nedēļas nogalē pret rasismu vērsto protestu laikā, par kuru ieganstu kalpojusi afroamerikāņa Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijas laikā Mineapolisā, vandāļi, piemēram, apgānīja pie parlamenta esošo slaveno bijušā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila statuju.

Džonsons norādījis, ka vēršanās pret Čērčila pieminekli ir "absurda".

"Vinstona Čērčila statuja Parlamenta laukumā ir mūžīgs atgādinājums par viņa nopelniem, glābjot valsti un visu Eiropu no fašistu un rasistu tirānijas," uzsvēris premjers.

"Tiesa, viņš reizēm paudis viedokļus, kas mums šodien bija un ir nepieņemami, taču viņš bija varonis, un pilnībā pelnījis sev pieminekli," raksta Džonsons.

Tikmēr protestētāji Čērčilu vaino to miljonu nāvē, kas 1943.gadā mira bada laikā tolaik Britu impērijas sastāvā esošajā Indijā.

"Mēs nedrīkstam tagad mēģināt rediģēt vai cenzēt savu pagātni. Mēs nevaram izlikties, ka mums būtu citāda vēsture," uzsvēris valdības vadītājs. "Pieminekļus mūsu pilsētās un ciematos uzstādījušas iepriekšējās paaudzes."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu