Tesla vērtība jau pārspēj Ford, GM un Fiat Chrysler, kopā ņemot

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Tesla Motors dibinātājs un vadītājs Īlons Masks
Tesla Motors dibinātājs un vadītājs Īlons Masks Foto: Reuters/Sacnpix

Trešdien, kad Tesla Motors akciju cena pārsniedza 1000 dolāru robežu, kompānijas tirgus kapitalizācija sasniedza 190 miljardus ASV dolāru. Tātad bija krietni lielāka nekā trim amerikāņu autobūves grandiem - Ford, General Motors un Fiat Chrysler Automobiles - kopā ņemot. Vienīgais autobūves koncerns, kas Tesla Motors vēl ir priekšā, ir Toyota, kuras tirgus kapitalizācija jeb akciju kopējā vērtība ir ap 210 miljardiem dolāru.

Tesla Motors akciju cena pirmo reizi 1000 dolāru atzīmi pārsniedza trešdien (piektdien tā ir atkāpusies līdz 975 dolāriem), kad kompānijas dibinātājs un vadītājs Īolns Masks paziņoja, ka ir pienācis laiks laist ražošanā elektrisko kravas auto Tesla Semi. Lai gan Tesla Motors nav tik stabila kompānija kā Ford, investoriem drosmīga raudzīšanās nākotnē patīk un akcijas līdz ar to kļūst interesantas.

Tirgus kapitalizācijas ziņā starpība starp Toyota un Tesla ir nosacīti neliela - ap 30 miljardiem dolāru, turpretī ražošanas apjoma ziņā japāņu koncerns ir kā no citas pasaules. Proti, ja Tesla šā gada pirmajā ceturksnī izlaida 103 tūkstošus auto, tad Toyota visā pasaulē piegādājusi 2,4 miljonus automobiļu.   

Foto: EPA/Scanpix

Laiks rādīs, kad un cik strauji notiks Tesla Semi laišana tirgū. Skaidrs gan ir, ka vieglo elektroauto jomā Tesla jārēķinās ar ļoti sīvu konkurenci, jo pārdošanā drīz viens sāks nonākt Volkswagen ID sērijas mašīnas. Patiesībā Volfsburgas koncerns šobrīd uzskatāms par visambiciozāko ražotāju, ja runa ir par elektromobiļiem.

Koronavīrusa pandēmija un apturētā ražošana, kā arī ķibeles ar modeļa ID.3 programmatūru Volkswagen plānos neapšaubāmi ir likuši veikt korekcijas, taču vēl 2019.gada nogalē uzņēmums bija apņēmies 2025.gadā pārdot 1,5 miljonus elektroauto. Viennozīmīgi vairāk nekā Toyota, kas pagaidām sava klāsta elektrifikāciju balsta hibrīdautomobiļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu