LTRK: Latvijai aizņemtie līdzekļi ekonomikas atveseļošanā jāinvestē, vērtējot to atdevi vēlāk

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijai aizņemtie līdzekļi ekonomikas atveseļošanā jāinvestē, vērtējot to atdevi vēlāk, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis.

Rostovskis teica, ka puses pārrunāja Covid-19 krīzes ietekmi uz Latvijas uzņēmējiem, to izaugsmi, konkurētspēju un eksportu, kā arī uzņēmēju pašreizējā ekonomiskā stāvokļa vērtējumu. Runāts arī par līdzšinējo sadarbību ar valdību, kā arī augstākās izglītības reformu un citiem jautājumiem.

"Saredzam Latvijas labklājību eksportā un produktivitātē. Arī krīzē visiem atbalsta rīkiem un instrumentiem vajadzētu būt vērstiem uz palīdzību uzņēmumiem pārkārtoties jeb veiksmīgāk un plašāk darboties eksporta tirgos, ja uzņēmums ārvalstu tirgos jau strādā. Tos, kuri vēl plāno sākt eksportu, jāstimulē to darīt," pauda LTRK prezidents. 

Viņš piebilda, ka ne mazāk būtiski ir ar dažādiem atbalsta rīkiem palīdzēt uzņēmumiem pielāgoties pārmaiņām globālajā ekonomikā. "Skaidrs, ka krīze ienesīs pārmaiņas digitalizācijā un dažādās industrijās, tajā skaitā autobūvē. Latvijas uzņēmējiem ir jābūt spējīgiem pārkārtot arī savus ražošanas pakalpojumus, lai pielāgotos nākamajam ekonomikas cēlienam," sacīja Rostovskis, paužot, ka Latvijas ekonomika ir ļoti atkarīga no eksporta un produktivitātes.

Raksturojot uzņēmēju sajūtas par ekonomisko stāvokli, Rostovskis atgādināja, ka saskaņā ar LTRK Ekonomikas indeksu šā gada pirmajā ceturksnī visu tautsaimniecības nozaru uzņēmējiem bija pesimistisks noskaņojums. "Uzņēmēji ir nobažījušies, eksportētāju noskaņa pirmo reizi 14-15 gadu vēsturē ir sliktāka nekā vietējā tirgū strādājošajiem," sacīja Rostovskis, vēlreiz uzsverot, ka atbalsta aktivitātēm ir jābūt vērstām uz eksporta tirgos strādājošiem.

Viņš teica, ka patlaban situācija biznesā ir mazliet stabilizējusies, un arī epidemioloģiskā situācija vieš cerības, taču joprojām ir liela neziņa par nākotni. Eiropā ir bažas par pandēmijas otro vilni, kas varētu izraisīt katastrofu ekonomikā. Tāpēc Latvijai aizņemtie līdzekļi ekonomikas atveseļošanā jāinvestē prātīgi, tā, lai tie nestu atdevi vēlāk.

LTRK arī tikšanās laikā prezidentam pauda bažas, ka politiķi lēmumus mēdz pieņemt neatbilstoši "Stratēģijai Latvijai Covid-19 krīzes radīto seku mazināšanai". "Aicinājām prezidentu iespēju robežās šo ņemt vērā un sarunās ar politiķiem ieteikt ieklausīties stratēģijas plānā, ko izveidojis plašs biznesa un ekspertu loks," viņš pauda. Rostovskis kā piemēru minēja Liepājas cietuma būvniecību, kas nodrošinās darbu reģionā, bet nebalstīs eksportu un produktivitāti.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi - vairāk nekā 2600 individuālo biedru un aptuveni 60 uzņēmēju biedrību. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu