Parakstīts līgums ar "AstraZeneca" par koronavīrusa vakcīnas piegādi ES (29)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Vācija, Francija, Itālija un Nīderlande parakstījušas līgumu ar farmācijas kompāniju "AstraZeneca" par vairāk nekā 300 miljonu devu iespējamās jaunā koronavīrusa vakcīnas piegādi Eiropas Savienībai, sestdien paziņojusi Vācijas Veselības ministrija.

Tā norādījusi, ka vakcīnas izstrāde vēl ir eksperimentālajā fāzē, bet veiksmes gadījumā varētu tikt pabeigta līdz gada nogalei un šis līgums palīdzēs paātrināt ražošanu.

Kā izteicies Vācijas veselības ministrs Jenss Spāns, programmā varēs piedalīties visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un vakcīnas devas, kuru skaits var tikt palielināts līdz 400 miljoniem, tiks sadalītas proporcionāli katras valsts iedzīvotāju skaitam.

Arī Itālijas veselības ministrs Roberto Speranca sociālajā tīklā "Facebook" rakstījis, ka "visiem Eiropas iedzīvotājiem" būs pieejamas līdz 400 miljoniem devu vakcīnas.

Vācijas Veselības ministrija norāda, ka četras minētās valstis izveidojušas "vakcinācijas aliansi" un risina sarunas ar vairākām kompānijām, kuras pēta daudzsološas vakcīnas pret Covid-19.

"AstraZeneca" vakcīna, kas tiek izstrādāta sadarbībā ar Oksfordas universitāti, ir viena no nedaudzajām, kas saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas informāciju jau sasniegusi klīniskās izvērtēšanas stadiju.

"Lai vakcīnas pēc to iespējamās apstiprināšanas šogad vai nākamgad būtu īsā laikā pieejamas lielā skaitā, ražošanas jaudas jau tagad jānodrošina līguma ceļā," uzsvērts Vācijas Veselības ministrijas paziņojumā.

"AstraZeneca" izmēģinājuma periodā veido atsevišķas piegāžu ķēdes visā pasaulē un šomēnes jau noslēgusi citus līgumus, lai palielinātu iespējamās jaudas līdz vairāk nekā diviem miljardiem devu mēnesī, kaut gan vēl nav zināms, vai vakcīna darbosies.

"Daudzas pasaules valstis jau nodrošinājušās ar vakcīnu, bet Eiropa vēl nē," izteicies Spāns. "Ātra un koordinēta dalībvalstu grupas rīcība šai krīzē radīs pievienoto vērtību visiem ES pilsoņiem. Kopā ar Eiropas Komisiju mēs turpmākajās sarunās gribam kļūt vēl ātrāki un stiprāki."

Oksfordas universitāte aprīlī ievadīja sākotnējos izmēģinājumus ar dažiem simtiem brīvprātīgo un tagad palielina viņu loku līdz 10 000.

"AstraZeneca" izveidota 1999.gadā, apvienoties Zviedrijas kompānijai "Astra" un Lielbritānijas kompānijai "Zeneca".

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem ES iedzīvotāju kopējais skaits sasniedz aptuveni 447 miljonus.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu