Šūmaheram bija paredzēta cilmes šūnu operācija, tomēr tā atlikta (4)

TVNET Auto
CopyDraugiem X Whatsapp
Mihaēls Šūmahers
Mihaēls Šūmahers Foto: AP/Scanpix

Septiņkārtējam Formula 1 pasaules čempionam Mihaēlam Šūmaheram bija paredzēts veikt cilmes šūnu transplantācijas operāciju, tomēr laikā, kad aizvien pastāv paaugstināts risks saslimt ar Covid-19, procedūras netiks veiktas.  

Itālijas mediji iepriekš ziņoja, ka franču kardiologs Filips Menašs Šūmaheram veiks sirds cilmes šūnu transplantāciju nolūkā "reģenerēt nervu sistēmu". Britu The Guardian tikmēr šīs ziņas apšauba, norādot, ka diez vai bijušā autosportista ģimene riskēs ar smagi cietušā Mihaēla jau tā sadragāto veselību un pieļaus operācijas veikšanu koronavīrusa pandēmijas laikā. 

Lai gan Šūmahera ģimene un pārstāvji stingri pieturas klusēšanas politikai, nekomentējot pilnīgi nekādas spekulācijas un ziņas, ir zināms, ka čempions tiek aprūpēts savās mājās Šveicē. Tāpat The Guardian norāda, ka pēc neoficiālas informācijas minētais franču kardiologs jau aizvadītā gada nogalē Šūmaheram veicis vienu cilmes šūnu transplantāciju.

Atbilstoši dažādu ekspertu minējumiem 51 gadu vecais Mihaēls Šūmahers, kopš kura smagā kritiena slēpošanas laikā ir pagājuši jau seši ar pusi gadi, ir piekalts gultai un cieš no muskuļu atrofēšanās un osteoporozes. 

Foto: AFP/SCANPIX

Menašs cerot situāciju kaut nedaudz uzlabot, transplantējot veselas cilmes šūnas sirdī, kur tās aizstāj bojātās sirds muskuļa šūnas. Šī procedūra, lai arī nav vienkārša, tiek uzskatīta par drošu. Tiesa, nav nekādu pierādījumu, ka tā jelkādā veidā var ietekmēt nervu sistēmas reģenerēšanos un atstāt pozitīvu iespaidu uz Šūmahera bojātajām smadzenēm. Arī neiroķirurģijas speciāliste Nikola Akjari norādījusi, ka galvenā mērķa sasniegšanai nekādu garantiju nav, raksta The Guardian.

"Pēdējo 20 gadu laikā zinātne ir piedzīvojusi milzu progresu cilmes šūnu jomā. Tomēr neatkarīgi no tā mēs aizvien nezinām īpaši daudz par smadzenēm. Mēs nevaram pateikt, kādi būs rezultāti," - tā Akjari.

Kādreizējais Šūmahera kolēģis Ferrari komandā, brazīlietis Felipe Masa, pirms neilga laika izteicās: "Es zinu, kā jūtas Šūmahers. Manā rīcībā ir informācija. Manas attiecības ar viņu joprojām ir tuvas, kā tas bijis vienmēr. Manuprāt, galvenais, kas visiem ir jāzina, ir tas, ka Šūmahera situācija nav viegla. Mihaēls ir nonācis grūtā dzīves fāzē, bet mums ir jāciena gan viņu, gan viņa ģimeni. Viņi [Šūmahera ģimene] nevēlas atklāt plašāku informāciju. Kas gan es esmu, lai to darītu viņu vietā?"

Šūmahera 21 gadu vecais dēls Miks tikmēr apgūst zināšanas un iemaņas Ferrari braucēju akadēmijā, un šogad aizvadīs otro sezonu Formula 2 čempionātā. Tam starts tiks dots vienlaicīgi ar Formula 1 čempionātu 5.jūlijā, Austrijā.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu