VID kukuļošanas lietā iesaistītais aizsardzības struktūru darbinieks neesot pieņēmis koruptīvus lēmumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts aizsardzības militāro objektu iepirkumu centrs (VAMOIC), veicot sākotnējo analīzi, nav konstatējis, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kukuļošanas lietā iesaistītais centra darbinieks savā darbavietā būtu pieņēmis koruptīvus vai krāpnieciskus lēmumus.

Latvijas Televīzija (LTV), atsaucoties uz savā rīcībā esošo informāciju, ziņoja, ka VID kukuļošanas lietā viens no aizturētajiem ir esošs Aizsardzības ministrijas (AM) darbinieks.

AM Preses nodaļā šodien aģentūrai LETA teica, ka ministrijas rīcībā neesot informācijas, kādā izmeklēšanā VAMOIC darbinieks aizturēts. Patlaban VAMOIC darbinieks ir prombūtnē, un centra rīcībā neesot nekādas oficiālas informācijas par prombūtnes iemesliem. Tas nozīmējot, ka patlaban neesot tiesiska pamata viņa atstādināšanai vai atbrīvošanai no amata.

Ministrijā apliecināja, ka VID sāktās lietas ietvaros no VAMOIC neesot izņemti dokumenti, datu nesēji un neesot pieprasīta informācija.

Ministrijā uzsvēra, ka AM ir izveidota publisko iepirkumu pārraudzības sistēma, kā arī izveidota daudzpakāpju sistēma būtisku un finansiāli ietilpīgu lēmumu pieņemšanā, kas būtiski mazinot krāpnieciskas vai koruptīvas rīcības iespējamību.

"VAMOIC ir veicis sākotnējo analīzi, vai konkrētā persona būtu varējusi pieņemt vai ietekmēt lēmumus, kas būtu koruptīvi vai krāpnieciski, bet sākotnējās dokumentu analīzes ietvaros šādas pazīmes nav konstatētas. Vienlaikus AM apliecina, ka jebkurā gadījumā krāpnieciskas vai koruptīvas darbības tiks identificētas un nodotas izmeklēšanai," norādīja ministrijā.

Pirms aptuveni desmit gadiem, lai nodrošinātu valsts pārvaldes institucionālās sistēmas pilnveidošanu un darbības efektivitāti, tika likvidēta Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra (AĪVA) un izveidots VAMOIC. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka AĪVA savulaik skāra korupcijas skandāls, kad 2007.gadā par kuluļņemšanu tika aizturēts toreizējais AĪVA direktors Valdis Pavliņš. Tiesas process noslēdzās 2012.gadā, un Pavliņam bija jāizcieš vairāku gadu cietumsods.

VID pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Iekšējās drošības pārvalde aizturēja organizētu personu grupu, kas pieprasīja kukuli 65 000 eiro apmērā ar mērķi to nodot VID amatpersonai. 

Minētā naudas summa prasīta ar mērķi panākt, lai VID amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, nodrošinātu padziļinātu un tendēti nelabvēlīgu pārbaužu veikšanu attiecībā pret konkrētiem uzņēmumiem.

Pašlaik saistībā ar notikušo par aizdomās turētajām atzītas divas bijušās VID amatpersonas, kā arī viena esošā VID amatpersona. Kopumā izmeklēšanas laikā piecām noziedzīgajā nodarījumā iesaistītajām personām piemērots aizdomās turētā statuss. 11.jūnijā, divām no aizdomās turētajām personām tiesa piemēroja ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekli - apcietinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu