Īrijā plāno veidot koalīciju ar rotējošu premjerministra amatu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
"Fianna Fail" līderis Maikls Mārtins
"Fianna Fail" līderis Maikls Mārtins Foto: Reuters/ScanPix

Četrus mēnešus pēc Īrijas parlamenta vēlēšanām, kas radikāli mainīja politisko ainavu, lielākā partija parlamentā - labēji centriskā "Fianna Fail" - pirmdien paziņoja, ka vienojusies par "valdības programmas uzmetumu" ar partiju "Fine Gael" un "zaļajiem".

Premjerministrs Leo Varadkars, kas pašreiz ir valdības pagaidu vadītājs, sacīja, ka premjerministra amats būs rotējošs un par datumiem, kad notiks maiņa, jau panākta vienošanās.

"Fianna Fail" līderis Maikls Mārtins pirmais ieņems premjerministra amatu - līdz 2022.gada decembrim. Pēc tam viņu nomainīs Varadkars, ziņoja raidorganizācija RTE.

Taču "Sinn Fein", kas parlamenta vēlēšanās 8.februārī ieguva 37 deputātu mandātus, kļūstot par otro lielāko partiju parlamentā, nosodīja šo vienošanos.

Vēlēšanās vislielāko mandātu skaitu - 38 - ieguva "Fianna Fail", bet Leo Varadkara vadītā "Fine Gael" ieguva 35 deputātu mandātus.

"Sinn Fein" vēlas sagraut tradicionālo centriski labējo "Fianna Fail" un "Fine Gael" dominanci, bet tika izslēgta no sarunām.

"Sinn Fein" līdere Mērija Lū Makdonalde sacīja, ka abas partijas ir ieinteresētas vienīgi "status quo" aizsargāšanā un vēlas apturēt izmaiņas.

"Fine Gael", "zaļo" un "Fianna Fail" vienošanos vēl jāapstiprina partiju ierindas biedriem. Ja vienošanās tiks apstiprināta, tā kļūs par nozīmīgu robežšķirtni Īrijas politikā, jo "Fine Gael" un "Fianna Fail" pirmo reizi valdītu kopā, bet "Sinn Fein" kļūtu par lielāko partiju opozīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu