Polija vēlētos lielāku ASV spēku klātbūtni, bet ne uz Vācijas rēķina (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV karavīri Polijā, militārās mācības.
ASV karavīri Polijā, militārās mācības. Foto: MARCIN BIELECKI / EPA

Polija vēlas lielāku ASV spēku klātbūtni valstī, bet ne uz Vācijas rēķina, rakstveida intervijā ziņu aģentūrai BNS uzsvēris premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Pēc viņa teiktā, sarunas ar ASV par amerikāņu karavīru klātbūtnes palielināšanu Polijā šobrīd norisinās saskaņā ar plānu.

"Polija jau ilgu laiku konsekventi centusies panākt, lai ASV militārā klātbūtne tās teritorijā tiktu palielināta, bet mums nav mērķa to panākt uz ASV kontingenta samazināšanas rēķina Vācijā. Ziemeļatlantijas alianses Austrumu flangs ir būtiska transatlantiskās kopienas sastāvdaļa. Esam pārliecināti, ka ciešu sakaru uzturēšana ir ne tikai Polijas, bet arī visas Eiropas, tai skaitā Vācijas interesēs," norādījis Polijas valdības vadītājs. "Sarunas par amerikāņu karavīru skaita palielināšanu Polijā notiek, kā plānots, un domāju, ka rezultāts būs iespaidīgs."

Vaicāts, vai Polija centīsies panākt, lai ASV karavīri tiktu dislocēti tā dēvētā Suvalku koridora tuvumā, viņš atbildējis, ka reģiona drošība valstij allaž bijusi svarīga prioritāte.

"Šo mērķi mēs varam nodrošināt sadarbībā ar NATO. Mums ir patīkami, ka mūsu darbība palīdz stiprināt NATO Austrumu flangu, garantējot ne vien mūsu pilsoņu drošību, bet stiprinot arī reģionālo solidaritāti, kas uzskatāma par nākotnes alianšu un godprātīgu starptautisko attiecību veidošanas vadlīniju," uzsvēris Moraveckis.

Pirms gada ASV un Polijas prezidenti vienojās par vēl tūkstoš karavīru dislocēšanu valstī, kur pašlaik atrodas gandrīz 5000 amerikāņu karavīri, bet ziņu aģentūra

"Reuters" nesen vēstīja, ka līdz šim nav izdevies vienoties, kur karavīri tiks izvietoti, kāds būs viņu tiesiskais statuss un kāda projekta daļa būs jāfinansē Polijai.

ASV laikraksts "The Wall Street Journal" šomēnes rakstīja, ka prezidents Donalds Tramps devis Pentagonam rīkojumu par 9500 karavīriem samazināt pastāvīgo ASV kontingentu Vācijā, kur izvietoti 34 500 karavīri, tādējādi radot pamatu pieņēmumiem, ka daļa no viņiem varētu tikt izvietoti Polijā.

Savukārt Vācijas žurnāls "Der Spiegel" vēstīja, ka līdz rudenim paredzēts izvest piecus līdz 15 tūkstošus karavīru.

Pagājušajā nedēļā Moraveckis Polijas radio izteica cerību, ka gadījumā, ja ASV īstenos plānus par savu karavīru izvešanu no Vācijas, daļa no viņiem tiks pārvietoti uz Poliju.

Interviju ziņu aģentūrai BNS Polijas premjers sniedzis tieši pirms Vācijas ārlietu ministra Heiko Māsa vizītes Varšavā.

Otrdien Māsam paredzēta tikšanās ar savu Polijas kolēģi Jaceku Čaputoviču, kurš pirmdien, uzturoties Viļņā, pauda viedokli, ka ASV spēku klātbūtnes samazināšana Vācijā nevairos Eiropas drošību.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu