Farmaceites padomi: augi, kas palīdz cīnīties ar kulināro eksperimentu sekām

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Augi pļavā
Augi pļavā Foto: Unsplash

Vasara ir tas skaistais gadalaiks, kad mūs lutina plašs zaļumu, augļu un dārzeņu klāsts. Beidzot sāk nogatavoties arī vietējie gardumi! Turklāt šajā laikā grilējam, cepam uz ugunskura, rīkojam piknikus pie dabas un visādi citādi baudām vasaras ēdienkarti. Tomēr kā uz to reaģē mūsu vēders un gremošanas sistēma? Reizēm tā sāk protestēt pret lielo dažādību un mūsu kulinārajiem eksperimentiem. Lai tos burtiskā nozīmē būtu vieglāk sagremot, farmaceite Ilze Priedniece sniedz padomus, kādi ārstniecības augi šajā laikā noderēs gremošanas sistēmas veselībai.

Augi pret dažādām gremošanas problēmām

Tuvojoties vasaras saulgriežiem, kad tradicionāli galdā tiek celti visdažādākie gardumi, sākot ar Jāņu sieru, beidzot ar grilētiem gaļas ēdieniem, našķiem un uzkodām, aktuāls kļūst jautājums par smaguma sajūtu vēderā un citām gremošanas sistēmas problēmām. Farmaceite uzsver, ka svētku laiks nav attaisnojums neveselīgai un negausīgai ēšanai – arī svētku galdu var plānot veselīgi un pārdomāti, tā, lai pēc tam nejustos slikti. Tomēr, ja saskaraties ar gremošanas sistēmas problēmām svētkos vai ikdienā, talkā var nākt ārstniecības augi, kas noderēs dažādu problēmu risināšanai.

  • Gremošanas veicināšanai noderēs piparmētras lapas, vērmeles, asinszāles, raudenes, pelašķa un augstiņa laksti, ķimenes augļi, pienenes saknes.
  • Pret gāzu veidošanos palīdzēs ķimenes, fenheļa, anīsa augļi, piparmētras un melisas lapas, kumelītes ziedi un raudenes laksti.
  • Ēstgribas ierosināšanai talkā nāks vērmeles laksti, pienenes un cigoriņa saknes, augstiņa laksti un apiņa augļkopas.
  • Žults sekrēcijas veicināšanai lietojiet mārdadža augļus, pienenes saknes, dzeltenās kaķpēdiņas ziedus un vērmeles lakstus.
  • Smaguma sajūtu kuņģī palīdzēs mazināt ārstniecības augi, kas veicina gremošanu, – pienenes saknes, ķimeņu augļi, piparmētras un citi. Šeit gan noderīgi arī gremošanu veicinoši līdzekļi – fermentu preparāti tablešu veidā, kas palīdzēs sašķelt pārtiku, tādējādi atvieglojot smaguma sajūtu kuņģī.

Šo ārstniecības augu preparāti aptiekās ir pieejami atsevišķā vai kombinētā veidā – gan kā zāļu tējas, gan atsevišķu drogu, gan kompleksu zāļu tēju veidā. Pieejamas arī tinktūras, šķidrumi, tabletes – izvēlieties sev ērtāko un tīkamāko.

Garšaugi un garšvielas vēdera labsajūtai

Farmaceite skaidro, ka ļoti vērtīgi ikdienas maltīšu pagatavošanai ir izmantot gan garšaugus, gan garšvielas, kas ne tikai uzlabos ēdiena garšu, smaržu un izskatu, bet būs noderīgi arī gremošanas sistēmas veselībai. No garšaugiem gremošanas sistēmas veselībai ieteicami ir piparmētras, anīss, salvija, raudene, cigoriņš, baziliks, dilles, majorāns, fenhelis, ķimenes, koriandrs un timiāns, bet no garšvielām – kurkuma, kanēlis, kardamons, krustnagliņas.

Šie aromātiskie garšaugi un garšvielas padarīs maltīti daudz interesantāku, palīdzēs atklāt jaunas garšas, vienlaikus rūpējoties par gremošanas sistēmas veselību un labsajūtu. Tomēr pirmām kārtām nedrīkst aizmirst par sabalansētu un pilnvērtīgu uzturu, pietiekamu ūdens lietošanu un fiziskajām aktivitātēm ikdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu