Ziemeļvalstis atver robežas, taču zviedrus ciemos negaida (3)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Ziemeļvalstis un pārējā Eiropa atver savas robežas tūristiem. Taču Zviedrijai, kur bija viegli Covid-19 ierobežojumi un salīdzinoši augsti saslimšanas un mirstības rādītāji, jāsamierinās ar to, ka kaimiņvalstis nesteidzas uzņemt tās ceļotājus, vēsta "Euronews".

Dānijas, Norvēģijas un Somijas robežas zviedru atpūtniekiem paliek slēgtas, neskaitot dažus izņēmumus.

Zviedrijas iedzīvotājiem ļauts ieceļot Dānijā tikai tad, ja viņi tur strādā, brauc cauri valstij, ja viņiem tur ir vasarnīca vai arī viņiem ir attiecības ar dāni, uzskaita portāls "The Local".

Norvēģija atcēlusi ceļošanas ierobežojumus ar tiem ziemeļu reģioniem, kuros ir zemi saslimšanas rādītāji. Norvēģijas noteiktajiem kritērijiem atbilst tikai Gotlandes sala, bet no visas pārējās Zviedrijas iebraukšana ir aizliegta.

"Es saprotu, ka tas rada lielu vilšanos. Taču ierobežojumi ir balstīti objektīvos kritērijos, kas visiem ir vienādi," norādīja Norvēģijas premjerministre Erna Solberga. "Ja atvērsimies pārāk ātri, nespēsim kontrolēt infekciju."

Turpretī Zviedrija nav piemērojusi nekādus ierobežojumus ieceļošanai no Eiropas Savienības (ES) valstīm, Šveices, Norvēģijas, Lihtenšteinas, Islandes un Lielbritānijas.

Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde vietējiem medijiem atzina, ka esot "patiesi noraizējusies" par Ziemeļvalstu attiecību nākotni.

"Starp šīm valstīm pastāv ļoti cieša sadarbība tādās jomās kā nodarbinātība, tirdzniecība, pat tikai kaimiņu pilsētas," skaidro "Euronews" reportieris Stokholmā Pērs Bergfors Nībergs. "Taču paskatieties kartē tagad - viducī ir Zviedrija, tai apkārt Norvēģija, Dānija un Somija, kas visas saka: nebrauciet pie mums."

"Šovasar zviedriem atvaļinājumu nāksies pavadīt Zviedrijā tā vietā, lai ceļotu uz Norvēģiju, Dāniju vai Somiju," uzsver žurnālists.

Ziemeļvalstis nav vienīgās, kuras nesteidzas uzņemt zviedru tūristus. Vairākas ES dalībvalstis uzlikušas stingrākus ierobežojumus ieceļotājiem no Zviedrijas. Piemēram, Čehija pieprasa, lai ieceļotāji no Zviedrijas uzrāda negatīvu Covid-19 testu vai arī dodas pašizolācijā. Tie paši noteikumi attiecas arī uz ieceļotājiem no Portugāles un Silēzijas reģiona Polijā.

Vairākos Vācijas reģionos iebraucējiem no Zviedrijas jāievēro karantīna. Savukārt Austrija otrdien atver robežas Eiropas valstīm, izņemot Zviedriju, Spāniju, Portugāli un Lielbritāniju.

Pirmdien Zviedrijā bija reģistrēti 4874 nāves gadījumi no Covid-19. Tas ir ievērojami vairāk par 597 gadījumiem Dānijā un 242 gadījumiem Norvēģijā.

Zviedrijā apstiprināti 47,86 nāves gadījumi uz katriem 100 000 iedzīvotājiem. Tas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē, piecas līdz desmit reizes pārsniedzot pārējo Ziemeļvalstu rādītājus.

Zviedrija un Polija ir vienīgās ES dalībvalstis, kuras vēl nav pārdzīvojušas Covid-19 kulmināciju, pagājušonedēļ brīdināja Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centrs (ECDC).

Zviedrija Covid-19 uzliesmojuma laikā ieviesa vieglus ierobežojumus, salīdzinot ar kaimiņvalstīm. Zviedrijā bija aizliegta masveida pulcēšanās, slēgtas universitātes un vidusskolas, iedzīvotāji un uzņēmumi tika mudināti ievērot fizisko distancēšanos. Taču pamatskolas turpināja mācības kā ierasts, arī restorāni un bāri apkalpoja klientus.

Zviedrijas premjerministrs Stefans Levēns aizstāvējis savas valdības pieeju. "Mēs sekojām tai pašai galvenajai stratēģijai, kam visi pārējie," viņš svētdien teica raidorganizācijas SVT ēterā. "Šī stratēģija bija noturēt inficēšanos tādā līmenī, ar ko veselības aprūpes sistēma spēj tikt galā."

Viņš pauda, ka esot vēl pāragri spriest par to, vai Zviedrijas stratēģija bija "izdevusies".

GALERIJA: Zviedru modelis jeb kā Zviedrijā sadzīvo ar Covid-19

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu