Stoltenbergs: ASV karavīri Eiropā padara drošākas abas Atlantijas okeāna puses (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien paudis viedokli, ka ASV karavīri Eiropā padara drošākas abas Atlantijas okeāna puses.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja par plānoto Savienoto Valstu karavīru skaita samazināšanu Vācijā, par ko Vašingtona jau iepriekš bija informējusi Vācijas valdību.

NATO dalībvalstu aizsardzības ministri videokonferencēs trešdien un ceturtdien apspriedīs Trampa plānus samazināt karavīru skaitu Vācijā par trešdaļu, atstājot tur 25 000 karavīru.

Trampa lēmums izpelnījies kritiku un tiek uztverts kā ASV lomas Eiropas aizsardzībā vājināšana.

Stoltenbergs sacīja, ka apspriedis šo jautājumu ar Trampu telefonsarunā pagājušajā pirmdienā vēl pirms informācija noplūda ASV medijos.

"Mans vēstījums bija, ka ASV klātbūtne ir laba Eiropai, bet tā ir laba arī Ziemeļamerikai un Savienotajām Valstīm," žurnālistiem sacīja Stoltenbergs.

Viņš norādīja, ka ASV karavīru klātbūtne Eiropā nav tikai Eiropas aizsardzībai, bet runa ir arī par ASV ietekmi pasaulē.

ASV plānotā karavīru izvešana, kā izskatās, pārsteidza Vācijas amatpersonas nesagatavotas.

Paziņojot par plānoto ASV karaspēka samazināšanu Vācijā, Tramps uzsvēra, ka amerikāņu karavīru dislocēšana Vācijā "Savienotajām Valstīm izmaksā milzīgi daudz", savukārt Vācija nepilda NATO ieteikumu atvēlēt 2% no iekšzemes kopprodukta aizsardzībai.

"Vācija ir ļaunprātīgā nemaksātāja un tāda ir gadiem, un tā ir parādā NATO miljardiem dolāru, un tai tas jāsamaksā. Tātad mēs aizstāvam Vāciju, bet tā ir ļaunprātīgā nemaksātāja. Tam nav jēgas," teica Tramps.

ASV prezidents arī apsūdzēja Vāciju par netaisnīgu attieksmi pret Savienotajām Valstīm tirdzniecībā, kā ari kritizēja Berlīnes piedāvātos nosacījumus divpusējās tirdzniecības sarunās.

Lai gan ASV militārā klātbūtne Vācijā ir balstītu uz divpusēju abu valstu vienošanos, tā ir būtiska visai NATO, norādīja Stoltenbergs.

Taču viņš uzsvēra, ka ASV plāna detaļas vēl nav līdz galam izstrādātās.

"Savienotās Valstis un prezidents ir paziņojis to, ko ir paziņojis, bet vēl nav izlemts, kā un kad šis lēmums tiks īstenots," sacīja Stoltenbergs.

Vairāki NATO diplomāti norādīja, ka Tramps arī agrāk ir nācis klajā ar līdzīgiem paziņojumiem par ASV karavīru skaita samazināšanu citur pasaulē, bet rezultāts nav bijis tik dramatisks, kā sākotnēji varēja šķist.

Diplomāti arī norādīja, ka liela skaita karavīru pārvietošana ir dārgs un loģistiski sarežģīts process, kas var ietekmēt gala lēmumu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu