Igaunijā dislocēti ASV Gaisa spēku bezpilota lidaparāti “MQ-9 Reaper” (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Militārs lidaparāts. Ilustratīvs attēls.
Militārs lidaparāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Josh Smith / REUTERS

Igaunijas Emari aviobāzē pirmo reizi dislocēti ASV Gaisa spēku bezpilota lidaparāti “MQ-9 Reaper”, kas uz turieni pārvietoti no Miroslavecas gaisa spēku bāzes Polijas ziemeļrietumos un Igaunijā atradīsies līdz jūlija beigām.

ASV Gaisa spēku vadība Eiropā sadarbībā ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem pieņēmusi lēmumu pārvietot šos lidaparātus, personālu un palīgaprīkojumu uz Emari, lai atbalstītu sabiedrotos Baltijas reģionā, otrdien paziņojis Igaunijas Aizsardzības spēku ģenerālštāba pārstāvis.

Kā viens no pārvietošanas iemesliem minēta skrejceļa rekonstrukcija Miroslavecas bāzē, kur šie lidaparāti atradušies kopš 2018.gada maija.

Saskaņā ar ASV izdevuma “Stars and Stripes” informāciju paredzamā ASV spēku klātbūtnes palielināšana Polijā, par ko pašlaik turpinās sarunas, varētu būt saistīta ar Miroslavecas bāzi. Izdevums atgādina, ka pērn Varšava un Vašingtona vienojās par bezpilota lidaparātu eskadras izvietošanu Polijā.

"Prieks sveikt mūsu sabiedrotos Emari bāzē. Bezpilota lidaparāti šobrīd ir karsts temats, un to ieviešana ieliek jaunus pamatus aviācijas kultūrā," izteicies Igaunijas Gaisa spēku komandieris pulkvedis Rauno Sirks.

Viņš atzinis, ka bezpilota lidaparātu iekļaušanu aviācijas ikdienas operācijās uzlūko kā izaicinājumu, un pateicies Civilās aviācijas pārvaldei un valstij piederošajam gaisa navigācijas pakalpojumu sniedzējam "Lennuliiklusteeninduse", kas palīdzējuši gādāt, lai bezpilota lidaparāti varētu brīvi, bet vienlaikus arī kontrolēti darboties gaisa telpā.

"MQ-9 Reaper" ir tālvadāmi lidaparāti, kas paredzēti galvenokārt mērķu iznīcināšanai un izlūkdatu vākšanai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu