Drosmīgs gulbju pāris ar atvasēm pie Jelgavas nobloķē šoseju. Kā rīkoties? (13)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Renārs Gosts

Visai neierastā situācijā otrdienas rītā bija nonākuši vairāki autovadītāji Jelgavas pusē, kur viņiem nācās pielāgoties neparedzētiem apstākļiem un pagaidīt, kamēr gulbju ģimene šķērso šoseju, esot ceļā no vienas ūdenstilpes uz citu.

Otrdienas rītā Jelgavas apkaimē ligzdojošs gulbju pāris izlēma mainīt dzīvesvietu un doties meklēt kādu zaļāku lauku. Nākamā dīķa meklējumos putni kopā ar mazuļiem šķērsoja Jelgavas šoseju netālu no Kārniņu ceļa. Diemžēl ģimenes plānus traucēja autovadītāji, kas nepacietīgi gribēja turpināt paši savu maršrutu, ziņo raidījums Degpunktā.

"Bija apmēram 7:30, kad devos uz darbu. Braucot tuvāk krustojumam, redzēju, ka ir drūzmēšanās un ir izveidojies, kā saka, korķis. Palēnināju ātrumu, sāku skatīties, ieraudzīju ka trīs cilvēki mēģina pavadīt pāri ceļam gulbju pāri," stāsta notikušā aculiecinieks Renārs.

Foto: Renārs Gosts

Automašīnas vadītāji ar žestiem steidzināja putnus pazust no ceļa. Tiesa, gulbjiem cilvēku zīmju valoda vai tuvošanās iemesls nebija saprotams, un tie kļuva pikti.

"Redzēju, ka gulbji izturas diezgan kareivīgi un viss šis pasākums tāds nikns izvērtās. Tas viens gulbis metās aizstāvēt mazos gulbēnus. Neviens negribēja īsti ielaisties darīšanās ar gulbjiem, tādēļ mēģinājām ar žestiem, roku kustībām panākt, lai viņi ātrāk šķērso šo ceļa daļu," - tā Renārs.

Cilvēku mērķis bija gulbīšus nesabraukt, stāsta Renārs, un, padzenot tos no asfalta, automašīnas varētu arī atsākt kustību.

Latvijas Gulbju izpētes biedrības dibinātājs Dmitrijs Boiko saka, ka viņš šajā dilemmā būtu pieņēmis citu rīcības plānu, nevis to, ko varēja novērot uz Jelgavas šosejas. Steidzināt ģimeni ar cālēniem neesot prāta darbs, jo mazuļi, pat piespiedu kārtā, tāpat nevarētu paskriet ātrāk.

Foto: Renārs Gosts

"Par tuvu cilvēki bija tiem gulbjiem. Izmisīgi centās gulbjus pasteidzināt, bet nesaprata, ka tur ir mazuļi, pavisam mazi, varbūt divas nedēļas veci tikai, un skaidrs, ka gulbēns nevar skriet tik ātri, kā cilvēks gribētu. Pats galvenais - šajā situācijā vajadzētu nevis steidzināt gulbjus, bet apturēt satiksmi. Varēja redzēt, kā pieaugušie putni reaģē, izplešot spārnus, un cilvēkiem paveicās, ka neviens no gulbjiem neuzdrošinājās uzbrukt. Skaidrs, ka nevienu no pieaugušajiem, kurus redzējām video, nenosistu, bet zilumi būtu labi un sāpētu ļoti ilgi," skaidro Boiko.

Ornitologs aicina nākamreiz autovadītājus, par spīti agrajai rīta stundai, bruņoties ar pacietību un tomēr sagaidīt, kad putnēni būs pašu spēkiem nokļuvuši ceļa otrā malā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu