Koronavīrusa dēļ Lielbritānijā slēdz zoodārzu. Ap 200 dzīvnieku jāmeklē jaunas mājas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Koronavīrusa Covid-19 radīto zaudējumu dēļ Lielbritānijā apmeklētājiem vairs netiks atvērts zoodārzs, kurš piespiedu kārtā pandēmijas laikā uz vairākām nedēļām tika slēgts apmeklētājiem. Jauna mājvieta būs jāmeklē ap 200 dzīvnieku, kuru vidū ir dažādu sugu roņi, pingvīni, pīles un citi ūdens iemītnieki.

Zoodārzs atrodas Devonas grāfistē, piekrastes pilsētā Torkī. Organizācija "Wild Planet Trust", kurai pieder kopumā trīs zoodārzi dažādās vietās Lielbritānijā, šonedēļ paziņojusi, ka šādu lēmumu nācies pieņemt, jo koronavīrusa radītie zaudējumi ir pārāk lieli, lai spētu turpmāk uzturēt šo dzīvnieku mītni. 

Laikā, kamēr zoodārzi bija slēgti, tie cietuši miljoniem mārciņu lielus zaudējumus, iznīcinot naudas uzkrājumus un atstājot tos neskaidras nākotnes priekšā. Turklāt Torkī zoodārzā "Living coasts" pēc 20 darbības gadiem būtu jāveic dažādi uzturēšanas un atjaunošanas darbi, kurus organizācija vairs nespēj atļauties. 

Lielākā daļa šajā zoodārzā turēto dzīvnieku ir dažādu sugu jūras iemītnieki, kuriem būs nepieciešamas speciālas telpas un īpaši dzīves apstākļi,

taču, tā kā organizācija ir daļa no pasaules mēroga zooloģisko dārzu un akvāriju tīkla, tā paudusi pārliecību, ka visiem iemītniekiem tiks atrastas jaunas un piemērotas mājas. Tiesa, nav zināms, cik daudz laika tam būs nepieciešams. 

Visiem 44 zoodārza darbiniekiem, visticamāk, nāksies meklēt citu darbavietu.

Britu un īru zoodārzu un akvāriju asociācija jau paziņojusi, ka šis ir milzīgs trieciens kopienai, kuras mērķis ir dabas daudzveidības saglabāšana.

Tikmēr organizācija "Freedom for Animals", kas iestājas par dzīvnieku brīvību, paudusi cerību, ka šī zoodārza slēgšana ir pirmais solis uz pilnīgu atteikšanos no zoodārziem

un pāreja uz sabiedrību, kurā dzīvnieki ir nevis būros ieslodzīti "eksponāti", kas tiek pakļauti nemitīgai blenšanai, bet gan līdzvērtīgi zemes iemītnieki, kuri tiek cienīti un saglabāti to dabiskajā dzīves vidē. 

Organizācija "Wild Planet Trust" ir labdarības organizācija Lielbritānijā, kura nodarbojas ar izglītību, zinātni un savvaļas dzīvās radības saglabāšanu. Tās paspārnē atrodas vēl divi zoodārzi Anglijas dienvidrietumos - "Paignton Zoo" and "Newquay Zoo" -, kā arī divi vietējie dabas rezervāti un nacionālais dabas rezervāts. Organizācija aktīvi darbojas savvaļas radību saglabāšanas jomā gan Lielbritānijā, gan ārvalstīs, lai saglabātu sugas un to dzīvotnes. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu