Nevērīgas cilvēku rīcības dēļ Rīgā iet bojā simtiem koku (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Liepu aleja Lokomotīves ielā
Liepu aleja Lokomotīves ielā Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Visbiežākie koku postītāji ir inženierkomunikāciju ierīkotāji, kuri mēdz vienkārši apcirst koku saknes, rokot kabeļu tranšejas. Taču vides aktīvisti vērš uzmanību uz postu, ko kokiem var nodarīt arī neuzmanīgi traktoristi – zāles pļāvēji, kuri nevērīgi apskādē kokiem mizu, trešdien vēstīja TV3 ziņas.

Ķengaraga iedzīvotājs Gints Kauniste norāda uz pamatīgiem cirtieniem liepu, kļavu un papeļu mizā Lokomotīves ielas koku alejā, kas atrodas starp Šķirotavas un Daugmales stacijām. Šeit jūnija sākumā traktors pļāvis zāli un vismaz 15 kokiem norāvis pamatīgus mizas gabalus. Zeme, uz kuras aug koki, pieder "Latvijas dzelzceļam".

Foto: Gints Kauniste/Twitter

Koku speciālists Edgars Neilands uzsver, ka miza kokam ir vitāli svarīga – caur to tiek pabarotas saknes: „Ja ar kombainu vai traktoru izbrauktu cauri autostāvvietai un kaut vai apdauzītu mašīnām durvis vai spārnus, tās varētu braukt.

Kokam miza ir viss viņa motors. Ja miza ir atsista, koka saknes nomirst bada nāvē. Kādam kokam ir rezerves vienam gadam, kādam – pieciem gadiem, bet tas ir dažu gadu jautājums. Tas koks nomirst bada nāvē.”

Foto: Gints Kauniste/Twitter

Tad būs jāstāda kas vietā, un nevis piecdesmitgadīga liepa vai bērzs, bet tikai 12-15 gadus vecs koks, taču izmaksas nebūs mazas.

Šogad galvaspilsētā plānots iestādīt 140 kokus, un tas rīdziniekiem izmaksās 95 000 eiro.

Kauniste uzskata, ka problēma sakņojas nepietiekamās zināšanās. Jūnija sākumā, redzot brutālo apiešanos ar kokiem, viņš uzrunājis vainīgo traktoristu, taču nekas nav liecinājis, ka šoferis apzinātos postu, ko nodara kokiem. Rīdzinieks vērsies arī Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu inspekcijā un uzsver, ka ir ļoti svarīgi, lai apsaimniekotāji tiktu izglītoti par pilsētas zaļās rotas nozīmi un saudzēšanu.  

Līdzīgi uzskata arī Rīgas pašvaldībā - jāsāk ar iedzīvotāju informēšanu. Rīgas domes Vides pārvaldes priekšniece Evija Piņķe norāda, ka auditorija būtu ļoti plaša – ikvienam jāapzinās, ka koki ir vērtība, kas jāsargā visiem kopā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu